Educația financiară în rândul tinerilor. Cum ne protejăm de capcanele dezinformării?

Andrei Buşe, Associate Director Energy & Natural Resources, KPMG Advisory

Educația financiară, deși un subiect tot mai dezbătut, nu este predată în mod structurat în școli, lăsând generațiile tinere să se bazeze pe informații din surse, precum părinții, internet sau propriile experiențe. Într-o eră a digitalizării, identificarea informațiilor corecte și utile este o provocare majoră, mai ales când tehnologia, precum deepfake-urile, poate crea conținut fals convingător.

Cum ne protejăm de dezinformare?

Andrei Buşe, Associate Director la KPMG Advisory:  “ Eu încerc întotdeauna să-mi iau informaţia din surse pe care le pot verifica. Pot spune că am mai mare încredere într-un articol care este publicat pe site-ul Universităţii Harvard decât într-un filmuleţ postat pe Tiktok în care vorbeşte profesorul de la Harvard, dar care poate fi de fapt un deepfake al acelui professor”

Anabela Paraschiv, studentă la ASE:” În funcţie de ce informaţii găsesc, mereu încerc să le verific, să mă uit pe site-urile oficiale. Dacă mă interesează ceva legat de bănci, intru direct la ei pe site. Dacă nu ştiu şi nu sunt sigură, întreb o persoană mai calificată decât mine, un agent de la bancă sau o persoană care a lucrat în domeniu. Totul ţine de a conştientiza informaţia şi de a pune întrebările care trebuie ca să ajungi la acea informaţie”

Cum distingem adevărul de dezinformare în era deepfake-urilor?

Alegerea surselor oficiale și verificabile, precum site-uri ale instituțiilor financiare sau rapoarte ale autorităților de reglementare, este cheia pentru a evita dezinformarea. În era deepfake-urilor și a știrilor virale, consultarea experților și formularea întrebărilor corecte devin pași importanți pentru obținerea unor informații clare și corecte. Conștientizarea și discernământul sunt indispensabile pentru decizii financiare informate.

Exit mobile version