Uniunea Europeană are critici regionale în pragul iernii, după o vară dificilă

În pragul sezonului rece, țările din Europa Centrală și de Est își îndreaptă atenția critică către Uniunea Europeană și acuză Bruxelles-ul de lipsă de acțiune în fața crizei energetice tot mai acute. Situația vine după o vară marcată de provocări economice și sociale semnificative, ceea ce pune presiune suplimentară asupra relațiilor dintre statele membre.

Prețurile ridicate la energie și rata inflației în creștere lovesc puternic economiile din regiune. Țări precum Polonia, Ungaria și România au dificultăți în menținerea stabilității economice și asigurarea bunăstării cetățenilor lor. Liderii statelor argumentează că măsurile luate până acum de UE nu au fost suficiente pentru a atenua impactul crizei.

Cum gestionează statele criza energetică?

Grecia devine cel mai vocal stat din regiune în ceea ce priveşte preţurile enorme din vara aceasta. Kyriakos Mitsotakis, premierul, cere oficial din partea Bruxelles-ului acţiuni urgente.

România, prin vocea ministrului energiei Sebastian Burduja, are deocamdată o poziţie mai puţin vizibilă, dar pentru prima dată, oficial, conexiunile slabe din Vest, în speţă cele pe care Austria le are cu Ungaria, sunt amintite ca factori care au dus la preţurile spot enorme din vara aceasta.

În prag de iarnă, Bruxellesul, condus de Ursula von der Leyen, întârzie să ia măsuri, deşi regiunea nu se teme să folosească cuvântul „criză“ în piaţa energiei. Uniunea pare însă că se uită în altă direcţie. Ce se întâmplă?

România, Grecia şi Ungaria sunt state care au suferit mult vara aceasta din cauza preţurilor la energie, timp în care Vestul funcţiona la cotaţii chiar şi de trei ori mai mici, scrie ZF. În contextul în care refrenul cântat la Bruxelles invită la pieţe unice, ţevile pentru ca gazul din Marea Neagră să ajungă în Austria sunt gata, acelaşi Bruxelles ignoră de luni de zile situaţia din piaţa energiei din regiune. Dar Grecia decide să ia o poziţie cât se poate de oficială faţă de această situaţie.

„Într-o scrisoare adresată Comisiei Euro­pene, Mitso­takis spune că preţul energiei crește în august de la 60 de euro/MWh la 130 de euro pe MWh. CE îi cere Ursulei von der Leyen să îşi folosească al doilea mandat de cinci ani la şefia Comisiei pentru a susţine creşterea interconectărilor pentru ca astfel de vârfuri să fie evitate în viitor“, scrie FT, citat de ZF.

Exit mobile version