- Și companiile mici din energie vor plăti impozit de 0,5%.
- E valabil și pentru cele cu afaceri sub 50 mil. €, dar și pentru cele mari.
- Până acum, companiile mari aveau un impozit minim de 1% din afaceri.
Din 2025, toate companiile de petrol, gaze și carburanți plătesc impozit de 0,5% din cifra de afaceri.
E valabil și pentru cele cu afaceri de sub 50 milioane euro și pentru cele care trec de acest prag, decide plenul Camerei Deputaților. Până să fie publicat în Monitorul Oficial mai poate fi contestat la Curtea Constituțională sau trimis la reexaminare. Inițiatorii proiectului spun că jucătorii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro își împart businessul în mai multe firme mai mici și evită să plătească taxa. Este legal, dar bugetului de stat pierde de aici.
Restanțele pentru plafonarea prețurilor la energie au ajuns la 1 miliard de euro în 2024
Restanțele pentru plafonarea prețurilor la energie au ajuns la 1 miliard de euro în 2024, conform Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Această sumă reprezintă diferența dintre prețul plafonat plătit de consumatori și prețul de piață pe care furnizorii îl achită.
„Estimăm că datoria totală pentru furnizori în 2024 se ridică la aproximativ 1 miliard de euro, deși nu este confirmată de ANRE. Modificarea procesului de depunere a documentației de către ANRE a generat întârzieri,” a spus Dana Dărăban, directorul ACUE.
Federația nu susține continuarea schemei de plafonare a prețurilor în 2025. Propunerea este ca producătorii să fie obligați să vândă periodic energie pe piață. În prezent, doar 25% din consumul de energie pentru 2025 a fost tranzacționat, restul urmând a fi asigurat prin piața din ziua următoare (PZU).
„Dorim să ieșim din schema de plafonare. Rolul furnizorilor pe piață trebuie să fie altul,” adaugă Dărăban.
Întrebarea rămâne: cum eliminăm plafonul fără a genera o creștere a prețurilor? „Costul de achiziție al energiei este factorul principal, reprezentând 50% din prețul final. Fără acces la energie la prețuri competitive, nu vom avea un preț final bun. Ieșirea din plafonare trebuie să fie bine gândită, având în vedere toate segmentele pieței.”