România ţinteşte 2.500 MW noi în sistemul energetic, cu cel puţin 600 MW producţie în bandă. Ministrul Energiei: Sunt proiecte mature, pentru care accelerăm ritmul de implementare

Sebastian Burduja, Ministru al Energiei

România vizează adăugarea a 2.500 MW de capacitate nouă în sistemul energetic național până la sfârșitul anului 2025, scrie ZF.

Ce declară Sebastian Burduja, Ministrul Energiei?

„2025 vine cu semne bune pentru România, iar cifrele şi proiectele confirmă acest lucru. După un record al ultimului deceniu în 2024, cu 1.200MW pe care am reuşit să îi punem în funcţiune, ne propunem să dublăm această performanţă în acest an. Asta înseamnă nu doar capacităţi noi de producţie, ci şi un pas important spre independenţa energetică a ţării noastre. Sunt proiecte mature, pentru care accelerăm ritmul de implementare”, declară el.

Care sunt proiectele cheie pentru 2025?

În paralel cu proiectele de producție, se estimează și dublarea capacității de stocare în baterii, ce ajunge la 400-500 MWh.

România continuă să implementeze proiecte importante, precum exploatarea gazelor din Neptun Deep și Caragele, dezvoltarea programului nuclear civil și fabricarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor.

Ce se întâmplă cu termocentrala pe gaz de la Mintia?

Se preconizează că 1.000 MW din capacitatea totală a termocentralei de la Mintia sunt conectați la rețea până la finalul anului. Aceasta va deveni cea mai mare centrală pe gaz din Europa, cu o putere instalată totală de 1.750 MW.

Cum evoluează producția energetică a României?

România se află într-un proces de tranziție, deoarece între 2009 și 2022 sunt închise unități de producție pe cărbune și gaz de peste 7.000 MW. În prezent, producția instantanee variază între 7.000 și 8.000 MW în zilele bune.

Exit mobile version