- Grecia, România și Bulgaria se unesc pentru a găsi o soluție permanentă la prețurile ridicate la energie electrică din regiune.
- Miniștrii energiei vor lucra împreună pentru a crea un mecanism permanent de intervenție ori de câte ori sunt înregistrate prețuri extreme.
- Inițiativa comună vizează mobilizarea Europei pentru de-escaladarea prețurilor la energie.
Miniștrii energiei din Grecia, România și Bulgaria se unesc unit pentru a lupta împotriva prețurilor în creștere la energie electrică din Europa de Sud-Est. Mișcarea vine în contextul în care piața unică de electricitate a Uniunii Europene nu funcționează corespunzător pentru regiuni și duce la prețuri extreme în unele zile.
Potrivit ministrului grec al energiei, Theodore Skylakakis, prețurile la energie din Austria sunt de 154 de euro/MWh, în timp ce în Ungaria, o piață interconectată vecină, prețurile ajung la 238 de euro/MWh. Discrepanța semnificativă a determinat guvernele Greciei, Bulgariei și României să ia măsuri pentru a forma un „front al Balcanilor”.
Ce inițiativă iau România, Grecia și Bulgaria?
Miniștrii energiei din cele trei țări vor lucra împreună pentru a crea un mecanism permanent de intervenție ori de câte ori sunt înregistrate prețuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieței energetice europene. Inițiativa comună vizează mobilizarea Europei pentru de-escaladarea prețurilor la energie.
Pentru a rezolva situația, Grecia, România și Bulgaria vor solicita fie consolidarea fluxurilor de energie din Europa de Vest spre Ucraina, fie finanțarea țărilor din Balcani pentru a sprijini întreprinderile și consumatorii afectați. Țările vor baza cererea lor către UE pe constatările autorităților naționale competente independente care investighează dacă fluxurile limitate din Europa de Vest spre Ucraina se datorează într-adevăr capacității de interconectare, precum și modul în care funcționează algoritmii care reglementează fluxurile de energie de la piețele cele mai ieftine la cele mai scumpe.