- Guvernul pregătește noi măsuri de plafonare a prețurilor la energie.
- Chisăliță: Consumatorii nu sunt pregătiți pentru reliberalizarea pieței.
- Chisăliță: Liberalizarea trebuie susținută de măsuri legislative.
Ce schimbă amânarea cu 3 sau 6 luni a liberalizării pieței de gaze și energie electrică? Premierul României anunță intenția de prelungire cu 3 sau 6 luni a plafonării prețului la gaze și energie electrică.
Abordare care trebuie să vină obligatoriu la pachet cu un set de măsuri care să pregătească reliberalizarea pieței, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Ce schimbă amânarea cu 3 / 6 luni a liberalizării pieței de gaze și energie electrică?
„În momentul de față, nici consumatorii, nici furnizorii și nici piața nu sunt pregătiți într-un mod corespunzător pentru viitoarea liberalizare a pieței. (…) amânarea trebuie să vină la pachet cu un set de măsuri care să permită, într-adevăr, pregătirea liberalizării și să ne aducă în situația în care consumatorii pot beneficia de liberalizarea pieței. (…) liberalizarea are avantaje și dezavantaje, în funcție de termenul pe care îl considerăm. Dacă vorbim de trei luni de zile, sunt câteva elemente importante care au un avantaj, pe lângă timpul necesar pregătirii pentru liberalizarea pieței. Avem și o perioadă în care, teoretic cel puțin, prețurile din piață ar trebui să fie mai mici, consumurile ar trebui să fie mai mici și astfel momentul ar fi mai favorabil în comparație cu data de 1 aprilie.
Dacă ne uităm ce ar putea să existe peste șase luni, din păcate ne găsim în pragul iernii, într-o perioadă în care încep să crească consumurile. Asta înseamnă că este foarte posibil să avem din nou prețuri mai ridicate în piață și, în ultimul rând, consumuri mai mari pe această linie. Astfel, între cele două măsuri – trei și șase luni – probabil că măsura de trei luni ar fi mai bună, mai favorabilă. Dar, încă o dată, repet, acest lucru trebuie să vină la pachet cu măsuri care să pregătească piața, pentru că altfel, peste trei luni, șase luni sau orice altă perioadă, ne vom găsi în exact acea situație în care suntem și astăzi: nepregătiți pentru liberalizarea pieței de gaze și energie.”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pentru Aleph Business.
Ce pregătiri trebuie facute pentru reliberalizării pieței de gaz și energie?
„Avem pregătit un plan de măsuri noi, care a fost înaintat. Acest plan se găsește pe site-ul asociației, sub denumirea „Strategia Programului de Măsuri pentru Reliberalizarea Pieței de Energie”. Principiile pe care trebuie să le abordăm sunt acelea care, în primul rând, repornesc piața. Asta înseamnă că trebuie să determinăm furnizorii să vină cu oferte pe piață. Astăzi nu există, sau există foarte, foarte puține oferte, deci, ca atare, nu putem discuta despre un preț care să fie stabilit corect într-o piață. Discutăm despre o pregătire a consumatorilor, de așa natură încât aceștia să înțeleagă atât avantajele pieței, cât și pericolele pieței libere și să acționeze corespunzător, având un comportament proactiv care să le aducă acele oferte care îi ajută cel mai mult. Și nu în ultimul rând, trebuie să discutăm despre o serie de măsuri de natură legislativă, reglementativă, organizatorică și protecționistă, care să facă ca această liberalizare să decurgă normal, să funcționeze corect și să nu vină la pachet cu elemente nesatisfăcătoare pentru clienți.”, adaugă Chisăliță.