Factura războiului în energie: în 2022, România importa petrol, gaze şi curent de aproape 12 miliarde de euro, dublu faţă de 2021

Transelectrica

Războiul din Ucraina schimbă piețele energetice globale și reconfigurează rutele istorice de alimentare. Acest conflict întărește planul european de tranziție către surse regenerabile. Scopul este să reducă influența Rusiei în sectorul energetic mondial.

Facturile istorice reflectă impactul major asupra piețelor energetice globale. În România, acest fenomen devine evident. Conform datelor INS și calculelor ZF, factura de importuri de produse energetice a României a ajuns în 2022 la 11,7 miliarde de euro, comparativ cu 5 miliarde de euro în 2021. Majoritatea sumei provine din importurile de gaze naturale (3,3 miliarde de euro), petrol (5,6 miliarde de euro) și energie electrică (2,5 miliarde de euro).

În contrast, exporturile de produse energetice ale României au atins 5,2 miliarde de euro în 2022. Cele mai importante categorii sunt exporturile de gaze, energie electrică și benzină. Această creștere se datorează în totalitate evoluției prețurilor la energie, petrol și gaze, influențate de războiul din Ucraina. Anul trecut, prețurile au revenit la o oarecare normalitate, iar acest lucru se reflectă în facturile de import și export ale României.

Exit mobile version