Ce poziții adoptă reprezentanții statului român și membrii independenți ai consiliului OMV Petrom față de acordul cu Uniper?

Sorin Elisei, Director General, Ministerul Energiei

„Consiliul de supraveghere este  for­mat din nouă membri numiţi de Adunarea Generală a Acţionarilor pentru un mandat de patru ani începând cu aprilie 2021. Consiliul de supraveghere numeşte directoratul şi supraveghează activi­ta­tea acestuia“, conform descrierii de pe site-ul OMV Petrom, directoratul este responsabil de derularea activităților companiei, având rolul de a o reprezenta și conduce în mod direct.

Când urmează sa fie extras combustibilul?

Pe 9 ianuarie, sursele Reuters citate de ZF dezvăluie că gazul din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră începe să fie vândut prin semnarea unui contract între OMV și compania germană Uniper. Agenția de presă raportează inițial că OMV încheie un acord pe cinci ani cu Uniper, pentru o cantitate de 15 TWh, echivalentă cu aproximativ 1,4 miliarde de metri cubi de gaz, care urmează să fie extras din 2027. Această cantitate reprezintă 8% din capacitatea anuală de 4 miliarde de metri cubi a conductei de gaz și 16% din partea de gaz atribuită OMV Petrom.

Pe 10 ianuarie, Reuters corectează informația, specifică că vânzătorul nu a fost OMV, ci OMV Petrom. Cu toate acestea, niciuna dintre părți nu oferă comentarii oficiale, iar contractul nu este confirmat public până acum, informațiile rămân doar la nivel de surse.

Structurile de guvernanță corporativă ale OMV Petrom includ un consiliu de supraveghere format din nouă membri. Printre aceștia se află Sorin-Dumitru Elisei, propus de Ministerul Energiei, și Răzvan-Eugen Nicolescu și Marius Ștefan, membri independenți. Nu există informații clare dacă aceștia cunosc semnarea contractului dintre OMV Petrom și Uniper.

Exit mobile version