Care sunt ofertele de preț la gaze pentru perioada de după 1 aprilie 2025?

Contractele de furnizare gaze și energie electrică au în mare parte valabilitate sau prețuri valabile până în 31 martie 2025. Chiar dacă în conformitate cu legislația actuală ar fi necesară, ofertarea și întocmirea de noi contracte de vanzare-cumparare, furnizorii nu se înghesuie să transmită oferte, scrie Asociația Energia Inteligentă.

Care sunt ofertele?

După data de 1 aprilie 2025, există oferte de la 4 firme care în fapt sunt deținute de același acționar, iar acestea sunt 100% identice până la ultima virgulă, la prețul de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus. Prețul este valabil până în septembrie 2025.

Conform Contractului de vânzare al furnizorilor care au făcut aceste oferte, modificarea preţului contractului se poate face la inițiativa furnizorului, iar acesta are doar obligația de a ”notifica clientul final, în mod transparent și ușor de înțeles, orice intenție de modificare a prețului de bază, precizând motivele prealabile modificării și sfera de aplicare a acesteia, în mod direct și în timp util, cu cel puțin 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a modificării”.

Astfel, singura ofertă de pe site-ul ANRE, are o clauză care permite oricând să fie modificat prețul după cum vrea furnizorul. Adică în fapt nu există nicio ofertă concretă pe site-ul ANRE.

Ce urmează?

Un consumator care se încălzește cu gaze într-un imobil de tip casă urmează să achite în lunile de iarnă, după 1 aprilie 2025, o factură de cca 2.100 lei/lună cu cca. 550 lei mai mult decât în anul 2023 și cu cca. 750 lei mai mult decât în 2024. 

În cazul unui consumator care locuiește într-un apartament de 3 camere și folosește gazele pentru încălzire acesta urmează să achite lunar o factură de cca. 1.000 lei cu cca. 225 lei mai mult decât în anul 2023 și cu cca. 325 lei mai mult decât în 2024. 

Cum poate fi oprită criza pieței de gaze?

Oprirea crizei din piața gazelor necesită reliberalizarea pieței prin informarea consumatorilor, reorganizarea instituțiilor de reglementare, reglementări care să stimuleze concurența și transparența, precum abonamente flexibile și publicarea marjelor comerciale.

Măsurile fiscale, protecția consumatorilor vulnerabili și pregătirea pentru crize energetice prin depozite strategice și plafonări temporare sunt esențiale. Totodată, este necesară suspendarea extinderii automate a contractelor fără acordul clienților și implementarea unor soluții alternative pentru litigii.

Exit mobile version