- Cu tranzacţii pe final de an 2024 şi cu o geopolitică mai complicată ca niciodată, energia rămâne un sector care arată că totul se joacă, scrie ZF.
- Ieşirea din scenă a jucătorilor europeni de talia Enel sau E.ON este înlocuită venirea unor jucători regionali.
- Este momentul oportun ca România să arate că dincolo de strategii în care se autoproclamează hub energetic, chiar are puterea de a fi un actor regional, adaugă ZF.
Revenirea la piaţa liberă a energiei din primăvara acestui an, proces care este şi acum neclar, punerea în funcţiune a centralei Romgaz de la Iernut, investiţiile în energia verde sunt câteva dintre certitudinile anului 2025 pentru sectorul energetic local. Restul? Cu tranzacţii pe final de an 2024 şi cu o geopolitică mai complicată ca niciodată, energia rămâne un sector care arată că totul se joacă. Ce este foarte interesant în piaţa de energie este faptul că ieşirea din scenă a jucătorilor europeni de talia Enel sau E.ON este înlocuită venirea unor jucători regionali. Regiunea strânge rândurile, marile companii mobilizează fondurile fie spre pieţele lor, fie pe alte teritorii care promit randamente mai bune. Este momentul oportun ca România să arate că dincolo de strategii în care se autoproclamează hub energetic, chiar are puterea de a fi un actor regional. Resursele cu siguranţă le are.
A avea sau a nu avea o piaţă liberă în energie?
„Cu plafon sau fără plafon, după 1 aprilie 2025? Un răspuns greu de anticipat“, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energie Inteligentă, într-un comunicat emis la finalul anului trecut. Întrebarea este fără răspuns, sunt multe variante de lucru, inclusiv prelungirea perioadei de plafonare, dar felul în care piaţa va reveni la forma ei normală de funcţionare sau nu rămâne unul dintre cele mai aşteptate evenimente în energie pentru 2025.