Veniturile colectate la bugetul de stat în S1/2022 au fost cu 22,9% peste aceeași perioadă a anului trecut. De unde vin banii?

România pare că nu se supune curentului economic global în scădere. Veniturile colectate la bugetul de stat în S1/2022 au fost cu 22,9% peste nivelul din primele șase luni ale anului trecut și peste așteptările guvernaților.

De unde vin banii? Din inflație și din criza energetică, arată o analiză a Ministerului de Finanțe.

Am avut încasări cu 7,9 miliarde de lei peste nivelul programat din venituri nefiscale și cu 6,5 miliarde mai mult decât ne așteptam din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii. Și încasările din TVA sau impozit pe profit sau venit au fost peste așteptări. Și cum nu puteam fi doar pe plus, includem aici și minusul. Unul de 2 miliarde de euro. Adică fonduri europene care nu au fost accesate. Sau bani pe care ne-am programat să-i luăm, dar n-am făcut-o.

Am discutat subiectul cu Bogdan Glăvan, profesor de economie.

“Pentru stat, da, este o veste bună – pentru bugetul statului cu siguranță. Și întotdeauna, în istorie, inflația a servit statului, nu servește cetățeanului. Cetățeanul nu poate să tipărească banii, nu poate să facă inflație. Cine poate face asta e doar statul și, într-adevăr, dacă ne uităm vedem că încasările la buget au crescut cu un procent care se încadrează între ritmul creșterii prețurilor de consum și ritmul creșterii prețurilor la poarta fabricii. Deci undeva acolo, între cele două inflații, într-o medie, se află încasările la buget.”, a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Exit mobile version