Vânzările cu amănuntul din zona euro au fost uşor mai slabe decât se estima

Vânzările cu amănuntul din zona euro au fost uşor mai slabe decât se estima, în octombrie, potrivit datelor publicate luni, un semn de slăbire a cererii de consum care ar putea anunţa debutul recesiunii tehnice aşteptate, scrie Reuters.

Biroul de statistică al Uniunii Europene a anunţat că vânzările cu amănuntul în cele 19 ţări care folosesc moneda euro au scăzut cu 1,8% de la o lună la alta, pentru un declin de 2,7% de la un an la altul. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 1,7% pe lună şi de 2,6% pe an.

Vânzările cu amănuntul sunt un indicator al cererii de consum, iar scăderea de la începutul ultimului trimestru al anului este în concordanţă cu aşteptările Comisiei Europene privind o contracţie economică în al patrulea trimestru din 2022, urmată de o nouă scădere a producţiei în primele trei luni din 2023 – o recesiune tehnică.

Vânzările de produse nealimentare au scăzut cel mai mult de la o lună la alta, cu 2,1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi tutun au fost cele care au scăzut cel mai mult de la un an la altul, cu 3,9%.

Exit mobile version