Valoarea tranzacțiilor s-a redus cu 37% pe piața globală de M&A. Pe cea europeană a fost o scădere de 28%

258 de tranzacţii. Plus 26%. 6,6 mld. de dolari. Cu 10% peste nivelul din 2021.

Așa a arătat piața locală de fuziuni și achiziții anul trecut, arată o analiză EY. Pentru comparație, pe piața globală de M&A, valoarea tranzacțiilor s-a redus cu 37%. Pe cea europeană a fost o scădere de 28%.

Cele mai active sectoare de la noi: Tehnologia, Imobiliarele, Sănătate, Energie și Produse Industriale. Cele mai mari tranzacții: Romgaz cumpără 50% în proiectul Neptun Deep de la Exxon, pentru 1 mld. $. Ford Otosan cumpără Ford România – 785 mil. $. Pavăl Holding ia portofoliul de birouri CA Immo cu 389 mil. $.

Ce urmează? Am discutat subiectul cu Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.

“Sunt scăderi record, de altfel, atât la nivel global, cât și la nivel european, așa cum menționați. Anul 2022 a marcat un declin record. De când ținem noi analiza activității M&A, încă din 1980, a fost cel mai mare declin. Ce este, însă, foarte interesant, este că dacă analizăm la nivelul regiunii în care noi suntem, Europa Centrală și de Est, dinamica a fost mult mai pozitivă. Scăderea, de fapt, înregistrată la nivel de Europa Centrală și de Est este semnificativ mai redusă, undeva între 10% și 20%.”, a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România.

Exit mobile version