UPDATE: Mugur Isărescu prezintă raportul trimestrial asupra inflaţiei: Inflaţia va creşte la 4,9%

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu prezintă raportul trimestrial asupra inflaţiei, într-o conferinţă de presă la BNR. Guvernatorul prezintă şi situaţia deficitelor gemene, care sunt în jur de 8%, și spune că va urma o corecţie fiscal-bugetară. 

”Ştim că va urma o corecţie fiscal-bugetară. O ajustare în domeniul fiscal-bugetar care se va duce şi spre ajustare externă. Ambele deficite gemene sunt în jur de 8%. Este greu de spus că sectorul neguvernamental al contribui prea mult sau semnificativ la deficitele externe. Corecţiile care se vor face în ceea ce priveşte deficitul public se vor reflecta şi în deficitul extern. Nu avem date certe privind maniera în care se va face”, spune Mugur Isărescu.

„Indicatorul de încredere în economie creşte, nu s-a prăbuşit în România. Avem şi alţi indicatori care sunt calculaţi pentru România şi ţările europene şi care arată o diminuare, dar nu o scădere dramatică. Nu este un motiv să ne îngrijorăm foarte mult.”, mai adaugă el. „Ştim că va urma o corecţie fiscal-bugetară. O ajustare în domeniul fiscal-bugetar care se va duce şi spre ajustare externă. Ambele deficite gemene sunt în jur de 8%. Este greu de spus că sectorul neguvernamental al contribui prea mult sau semnificativ la deficitele externe.”

 Update 1

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României decide menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, dar şi a ratei dobânzii pentru facilități Lombard la 7,5% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an.
BNE păstrează şi nivelele actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Majoritatea analiştilor estimau anterior că închidem anul 2024 cu dobânda-cheie la 6,5%.

Şedinţa din 8 noiembrie este prima pentru noul consiliu de administraţie al BNR aprobat în octombrie de parlament.

Știre inițiață

Majoritatea analiștilor cred că BNR va menține dobânda-cheie la 6,5% până la finalul anului 2024. La ședința de astăzi, ultima pe anul acesta, se estimează că BNR va păstra această rată. După două reduceri succesive în vară, în octombrie BNR a menținut dobânda la 6,5%.

Această decizie vine pe fondul unei inflații mai mari decât cea prognozată și al riscurilor legate de fiscalitate, creșterea salariilor și a pensiilor, dar și creșterea creditului de consum.

În ședința din 8 noiembrie, prima pentru noul consiliu de administrație, BNR va prezenta și noua prognoză de inflație pentru finalul anului. În august, banca centrală a revizuit prognoza de inflație pentru sfârșitul lui 2024, de la 4,9% la 4%. Analiștii consideră că banca ar putea ajusta această prognoză la o valoare mai mare, dată fiind o inflație deja de 4,6% în septembrie, peste intervalul țintit de 1,5%-3,5%.

Exit mobile version