Comisia Europeană a publicat luni ediţia de primăvară a unui raport privind situaţia la nivelul UE, concluzionând că România, Franţa, Olanda, Portugalia, Germania, Spania şi Suedia sunt afectate încă de dezechilibre la nivel macroeconomic, iar Cipru, Grecia şi Italia chiar dezechilibre puternice.
Potrivit Ziarului Financiar, în cazul României, Comisia atrage atenţia că punctele vulnerabile sunt deficitul bugetar mare şi probleme de competitivitate.
„Costurile la care se împrumută România pe plan extern au crescut de la începutul lui 2021. Majorarea salariilor ar putea pune presiune tot mai mare pe competitivitate. Implementarea cu succes a PNRR ar putea diminua anumite vulnerabilităţi, dar este nevoie de măsuri suplimentare pentru a creşte competitivitatea şi economia”, se arată în raport.
România este singurul stat membru UE sub procedura de deficit excesiv, bazat pe cifrele anterioare pandemiei. În iunie 2021, Comisia a cerut României să revină cu deficitul bugetar la limita de 3% până cel târziu în 2024.
Dintre cele 12 ţări analizate, Croaţia şi Irlanda au ieşit de pe lista statelor cu dezechilibre, faţă de raportul din 2021.