Soţia miliardarului rus Melnichenko contestă sancţiunile UE care-i vizează deoarece sunt „nesăbuite” şi „arbitrare”, anunţă Reuters.
Decizia Uniunii Europene de a extinde sancţiunile împotriva miliardarului rus Andrey Melnichenko şi asupra soţiei sale este „iraţională”, deoarece aceasta nu a deţinut niciodată cetăţenia rusă şi nici nu a locuit în Rusia, a declarat sâmbătă un reprezentant al cuplului.
Aleksandra Melnichenko, care s-a născut la Belgrad şi deţine cetăţenia sârbă şi cea croată, va „contesta decizia nefericită împotriva ei”, a declarat reprezentantul într-o declaraţie transmisă prin e-mail către Reuters,.
Reuters a relatat luna trecută că Melichenko a cedat soţiei sale dreptul de proprietate asupra companiei de cărbune SUEK AO şi a companiei de îngrăşăminte EuroChem Group AG pe 8 martie, cu o zi înainte ca UE să îl pună pe lista de sancţiuni.
UE a sancţionat-o vineri pe soţia lui Melnichenko în cadrul celei de-a şasea runde de sancţiuni împotriva Rusiei pentru că a purtat un război împotriva Ucrainei. UE a constatat că Aleksandra Melnichenko „profită bine de averea şi beneficiază de pe urma bogăţiei soţului ei”.
Măsura ar putea perturba operaţiunile de la SUEK şi EuroChem, deoarece sancţiunile includ îngheţarea activelor ei.
Un purtător de cuvânt al EuroChem a declarat că, deşi compania s-a angajat să respecte cu stricteţe legislaţia UE privind sancţiunile, va încerca, de asemenea, să discute cu autorităţile UE despre cum ar putea continua să furnizeze îngrăşăminte fermierilor.
„EuroChem va colabora cu Comisia Europeană şi va înainta propuneri pentru a găsi soluţii care să îi permită să îşi menţină operaţiunile şi să furnizeze nutrienţi pentru culturi clienţilor săi din întreaga lume într-un moment extrem de critic de criză alimentară”, a declarat purtătorul de cuvânt.
EuroChem produce aproximativ 5% din producţia mondială de îngrăşăminte.
La sancţionarea lui Melnichenko în martie, UE l-a acuzat pe acesta că este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Reprezentantul familiei Melnichenko a afirmat în declaraţia de sâmbătă că omul de afaceri nu are nicio afiliere politică în Rusia, calificând decizia de a-l sancţiona drept „nesăbuită” şi „arbitrară”.
Melnichenko a contestat sancţiunile prin depunerea unui recurs la Tribunalul UE, care se ocupă de plângerile împotriva instituţiilor europene.