Răbdarea francezilor a ajuns la limită: Sindicatele din Franţa au început o grevă la nivel naţional din cauza inflaţiei.
Sindicatele franceze au început marţi o grevă la nivel naţional, cerând salarii mai mari pe fondul unei inflaţii ridicate, screi Reuters.
Greva, care va afecta în primul rând sectoarele publice, cum ar fi şcolile şi transporturile, este o prelungire a acţiunilor sindicale care au perturbat săptămâni la rând marile rafinării din Franţa şi au dat peste cap aprovizionarea benzinăriilor.
Liderii sindicali speră că muncitorii vor fi energizaţi de decizia guvernului de a-i forţa pe unii dintre ei să se întoarcă la lucru în depozitele de benzină, o măsură despre care unii spun că pune în pericol dreptul la grevă.
Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat că mai multe rechiziţii de personal ar putea avea loc în timpul zilei, deoarece şoferii continuă să stea la coadă în faţa benzinăriilor.
“Vor fi atâtea rechiziţii câte se vor considera necesare … Blocarea rafinăriilor, în condiţiile în care am ajuns la un acord asupra salariilor, nu este o situaţie normală”, a declarat Veran.
Sindicatul de stânga CGT a cerut continuarea grevelor în a patra săptămână la TotalEnergies, în ciuda faptului că vineri compania petrolieră a ajuns la un acord care include o creştere de 7% şi un bonus cu alte sindicate, mai moderate. CGT cere o creştere salarială de 10%, invocând inflaţia şi profiturile uriaşe ale firmei.
Eurostar a anunţat că anulează unele trenuri între Londra şi Paris din cauza grevei.
Operatorul feroviar public francez SNCF a declarat că traficul pe legăturile locale a scăzut cu 50%, dar că nu au existat perturbări majore pe liniile naţionale.
Pe măsură ce tensiunile cresc în a doua cea mai mare economie din zona euro, grevele s-au extins deja în alte părţi ale sectorului energetic, inclusiv la gigantul nuclear EDF, unde lucrările de întreţinere cruciale pentru alimentarea cu energie electrică a Europei vor fi amânate.
Luni, un reprezentant al sindicatului FNME-CGT a declarat că grevele afectează activitatea a 10 centrale nucleare franceze, cu întârzieri suplimentare de întreţinere la 13 reactoare, iar producţia franceză de energie electrică a fost redusă cu un total de 2,2 gigawaţi.
Sindicatele funcţionarilor publici au cerut, de asemenea, să se alăture grevei de marţi, cu posibile perturbări în şcoli şi alte facilităţi publice.
Grevele au loc într-un context politic tensionat, în condiţiile în care guvernul francez urmează să adopte bugetul pe 2023 folosind puteri constituţionale speciale care îi vor permite să ocolească un vot în parlament, a declarat duminică premierul Elisabeth Borne.
Manifestaţii sunt programate în toată ţara, dintre care una la Paris începând la ora 12:00 GMT.
Mii de persoane au ieşit duminică pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva creşterii preţurilor. Liderul partidului de stânga dură La France Insoumise (Franţa neînduplecată), Jean-Luc Melenchon, a mărşăluit alături de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, Annie Ernaux. Melenchon a convocat o grevă generală pentru marţi.