Se schimbă istoria. Ce le cântă Singapore bogaților?

Din 15 mai, Singapore are un nou prim-ministru: Lawrence Wong. Republica lucrează la a deveni cel mai mare hub pentru bogați, prin entertaining și taxe mici.

Singapore este unul dintre cele mai râvnite centre pentru distracție, hoteluri de lux, cazinouri și party-uri.

A devenit stat independent în 1965, după ce și-a depășit tensiunile economice. A început cu dezvoltarea puternică a economiei de export și producției.

Acum, Singapore are un PIB de peste 466 miliarde de dolari și a devenit în ultimele decenii unul dintre hub-urile tech, tursitice și de producție.
A reușit să-și crească PIB-ul pe cap de locuitor mult peste Regatul Unit, Franța și SUA.

Vrea să întreacă Elveția la nivel bancar și să administreze cele mai mari averi ale lumii. A urmărit modelul american și a liberalizat sistemul financiar.
Totalul activelor administrate de Singapore urca de la 420 de milioane $ in 2004 la 3.600 mld. $ în 2022, potrivit Autorității Monetare din Singapore.

Circa 80% dintre asseturile gestionate în Singapore sunt străine. BlackRock Inc. se extinde acolo, la fel și Ontario Teachers’ Pension Plan, care de curând a părăsit Hong-Kong.

Și băncile elvețiene intră în joc. Birourile UBS Group AG domină un întreg bloc într-un cartier comercial de prim rang, cu un personal de 3.000 de angajați, o sală de sport privată și un bar de cappuccino. Sediul din Singapore este cea mai mare operațiune a companiei din Asia.

Ce lipsește în Singapore?

Costul vieții crește, singaporezii îmbătrânesc și e inegalitate pronunțată în venituri între clasa de mijloc și bogații care-și fac viața în Republică.

Dacă ne raportăm la București, o familie de patru persoane are un cost mediu de 18.594,8 lei/lună, fără plata chiriei.

Costurile lunare estimate pentru o singură persoană sunt de 5.139,2 lei fără chirie.

Singapore este cu 89,0% mai scump decât București, iar chiria este, în medie, cu 425,8% mai mare decât în ​​București .

Pentru cetățenii de rând, limitările sunt clare. Au restricții pe drepturi cetățenești, cum ar fi protestele, care sunt ilegale. Industria media e în aceeași situație.

Ce promite premierul Lawrence Wong

Într-un moment dificil pe plan global, Lawrence Wong îi succede lui Lee Hsien Loong, de 20 de ani în funcție, și devine al patrulea prim-ministru din istoria Singapore.

Încearcă să se apropie de singaporezi de doi ani, când a condus Forward Singapore, o inițiativă consultativă prin care întreba cetățenii despre majorarea taxelor pentru bogați și consolidarea bunăstării sociale.

Wong e considerat mai apropiat de singaporeni decât majoritatea elitelor guvernamentale. Le promite că scopul lui sunt visele lor.

Și este unul dintre puținii membri ai Partidului Acțiunea Populară crescut într-un complex de locuințe. Nu a mers la niciuna dintre școlile de elită la fel ca restul membrilor din PAP.


Exit mobile version