Săptămâna aceasta, directorii executivi ai Romgaz ar trebui să semneze tranzacţia prin care compania de stat cumpără 50% din proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră de la gigantul american Exxon, care a decis să se retragă din această afacere pentru 1,06 miliarde de dolari. Este cea mai mare achiziţie pe care a făcut-o vreodată statul român prin intermediul unei companii controlate de stat.
O parte din tranzacţie, respectiv 325 de milioane de euro, este finanţată printr-un împrumut luat de la Raiffeisen Bank, asta apropos de implicarea în România a băncilor care au în spate acţionari străini. Restul banilor de achiziţie vine din resursele interne ale Romgaz, una dintre companiile cash-cow ale statului.
Am discutat subiectul cu Cristian Hostuiuc, director editorial la Ziarul Financiar.
“În acest proiect, procentele sunt împărțite egal între Romgaz și OMV Petrom. 70% din acțiunile Romgaz sunt deținute de către statul român, care mai deține încă 20% din OMV Petrom. Asta înseamnă că, în total, statul român are 45% din proiectul de gaze din Marea Neagră, deci este principalul acționar. OMV, pentru că are 51% din OMV Petrom, în final va avea 25% din proiectul de gaze din Marea Neagră. Și, în continuare, pe locul 3 ca acționar, cu un procent de 12% suntem noi, pentru că fondurile private de pensie Pilon II, unde 7,6 milioane de români au banii de pensie, au 12% din proiectul de gaze din Marea Neagră.
Deci, dacă am trage o linie, beneficiile acestui proiect de gaze din Marea Neagră, într-un final ca și acționar, vin în cea mai mare parte la români. Români într-un mod direct și indirect.”, a declarat Cristian Hostuiuc, director editorial la Ziarul Financiar.