- Câciu: România este o țară foarte sigură pentru investiți
- Câciu: Vrem să relocăm afaceri din Belarus, Ucraina, Rusia
- Guvernanții pregătesc măsuri pentru atragerea investitorilor străini
România este cea mai sigură țară de la granițele Ucrainei în care poți investi. Ucraina are nevoie de reconstrucție, iar companiile străine care vor investi la noi vor fi în proximitatea obiectivului. Este declarația ministrului român al Finanțelor, Adrian Câciu.
Oferim investitorilor toate facilitățile și stimulentele necesare pentru a investi în România, spune el. Suntem, poate, în fața celui mai important moment de după aderarea României la UE și NATO, din punct de vedere al oportunităților de a atrage investiții străine. Există, deocamdată, planuri și discuții cu investitori străni, spun guvernanții. Dar nu avem încă măsuri concrete.
“O să regăsiți o serie de programe prin care să atragem investitori atât pentru relocări din Belarus sau Ucraina sau din zone care acum nu mai sunt neapărat dorite de investitori, dar și pentru a atrage investitori care să vină în România, pentru că, aici este important: am spus, România este o țară foarte sigură.”, a declarat Adrian Câciu, Ministru de Finanțe.
Cum ar trebui gestionat momentul și cum poate România să profite de contextul geopolitic actual, am discutat cu Florin Andrei, macroeconimist.
“Aș începe cu o remarcă foarte scurtă. Admir optimismul domnului ministru. Spuneați că nu există măsuri concrete și chiar așa este. Având în vedere situația din Ucraina și Rusia, România poate să beneficieze de pe urma relocării unor investiții străine din aceste două țări. Dar, până la urmă, putem noi să fim o astfel de țară? Pentru că, pentru a atrage investiții străine, în primul rând trebuie să creăm un cadru fiscal care să fie deopotrivă stabil și deopotrivă predictibil. Și dacă e să ne uităm un pic în spate, nu avem chiar cel mai bun istoric în acest sens. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de faptul că investitorii caută o taxare prietenoasă, iar aici România într-adevăr, se înscrie în grupul de țări care practică un impozit pe profit destul de mic.”, a declarat Florin Andrei, macroeconimist.