Circa 6 miliarde de euro poate cere România din PNRR anul acesta. Prima solicitare pentru banii din PNRR este programată pentru al doilea trimestru al anului, dar cele 24 de ţinte de care depinde atragerea banilor nu sunt încă pe deplin îndeplinite, arată datele oficiale.
Atragerea banilor din PNRR ar trebui să devină prioritatea zero la nivel guvernamental în contextul în care recesiunea nu mai este un scenariu imposibil pentru anul acesta. Așa că întrebarea este câţi bani vor intra efectiv în economie într-un an în care norii crizei ameninţă la orizont.
Am discutat subiectul cu Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.
“Din datele agregate de colega de la Ziarul Financiar, Roxana Petrescu, în acest moment ar fi cam 18 ținte din 21 aferente trimestrului 4 din 2021 și pentru trimestrul 1 din 2022 sunt îndeplinite 23 din 24 de ținte, așa-zise jaloane.
Aceste jaloane sunt, mai degrabă, niște elaborări de acte normative, adică legi, hotărâri de Guvern, ordonanțe de urgență care, din punctul meu de vedere, nu reprezintă o problemă atât de mare. Mai degrabă problema ar fi la elaborarea de proiecte pentru cheltuirea acestor bani. Toți banii din PNRR trebuie să fie cheltuiți prin proiecte și atunci, dacă ne uităm în trecut, experiența trecutului nu este foarte, foarte favorabilă pentru noi pentru că mai tot timpul am fost codașii Europei la accesarea și absorbția de fonduri europene.”, a declarat Răzvan Botea, jurnalist la Ziarul Financiar.