Şase din cele şapte ţări care nu folosesc euro, inclusiv România, care stă cel mai rău, nu sunt încă pregătite să adopte moneda europeană, a declarat miercuri Comisia Europeană într-un raport citat de Reuters.
Croaţia, spune Comisia, îndeplineşte toate criteriile pentru a începe să folosească moneda europeană din 2023.
Mai jos sunt prezentate elementele-cheie ale evaluării celorlalte ţări în funcţie de criteriile UE
BULGARIA
Legislaţia băncii centrale a ţării nu este compatibilă cu legislaţia din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, iar inflaţia din Bulgaria este prea mare. Bulgaria îndeplineşte cerinţele privind finanţele publice, rata de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.
REPUBLICA CEHĂ
Legile privind banca centrală a acestei ţări nu sunt compatibile cu legislaţia din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, inflaţia este prea ridicată şi nu îndeplineşte cerinţa privind cursul de schimb. Însă îndeplineşte criteriile privind finanţele publice şi ratele dobânzilor pe termen lung.
UNGARIA
Legile privind banca centrală a ţării nu sunt compatibile cu legislaţia din zona euro privind Banca Centrală Europeană, inflaţia este prea mare şi nu îndeplineşte cerinţa privind cursul de schimb. Îndeplineşte însă criteriul privind finanţele publice şi ratele dobânzilor pe termen lung.
POLONIA
Legislaţia băncii centrale a acestei ţări nu este compatibilă cu legislaţia din zona euro privind Banca Centrală Europeană, inflaţia este prea ridicată şi nu îndeplineşte cerinţa privind cursul de schimb sau convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Ea îndeplineşte doar criteriul privind finanţele publice.
ROMÂNIA
Ţara nu îndeplineşte niciunul dintre criterii.
SUEDIA
Legile privind banca centrală din Suedia nu sunt compatibile cu legislaţia din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană şi nu îndeplineşte cerinţa privind cursul de schimb. Ea îndeplineşte toate celelalte criterii.