România investește pentru un elev 6.000$ anual. Media OCDE e de 14.000$.

România se confruntă cu mai multe dificultăți legat de alocarea banilor pentru educație, iar rezultatele se văd, ulterior, pe piața muncii. Statul investește, în medie, 6.000 de dolari în fiecare an pentru un elev. Media țărilor din OCDE, spre care România țintește, este de 14.000 de dolari pentru fiecare copil.

România are parte și de o lipsă destul de mare de profesori, dar nu la toate materiile, potrivit raportului Education at a Glance 2024, realizat în 38 de state membre ale OCDE și țări partenere.

Ce dificultăți mai are România?

Efectele din educație se văd și pe piața muncii. Adulții care nu au terminat liceul își găsesc greu un loc de muncă. 25% dintre ei nu și-au încheiat studiile liceale, față de media OCDE care e la 12%.

„În România, 48% dintre persoanele de 25-34 de ani care nu au terminat liceul nu sunt angajate”, transmit oficialii OCDE. 

Raportul arată că femeile obțin rezultate educaționale mai bune decât bărbații. Cu toate asteaa, ele au șanse mai mici să fie angajate. 

„Deși fetele și femeile obțin rezultate educaționale mai bune decât băieții și bărbații, situația se inversează când intră pe piața muncii. Femeile cu vârste cuprinse între 25-34 de ani au șanse mai mici de a fi angajate decât bărbații”, conform OCDE. 

Cum e situația legată de PIB? În 2021, statul a cheltuit 2,5% din produsul intern brut pentru educație, inclusiv cercetare și dezvoltare. La acest capitol, media OCDE este de 4,9%. România țintește să adere la OCDE în 2026.

Exit mobile version