România are cea mai mare creștere a prețurilor din UE. Inflația din iulie complică politica monetară a BNR

Conform Eurostat, cele mai mari inflații din UE sunt în Ungaria (4,1%), Belgia (5,4%) și România, cu 5,8%. Cele mai scăzute inflații sunt în Finlanda (0,5%), Letonia (0,8%) și Danemarca (1%).

Inflația în creștere creează probleme pentru autoritățile monetare. Banca Națională a României a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, pentru a doua oară consecutiv în această vară, pe 7 august. Analiștii se așteptau ca banca centrală să nu facă această mișcare din cauza riscurilor economice. BNR recunoaște riscurile mari din politica fiscală, dar consideră că inflația scăzută necesită o reducere a dobânzilor. BNR a revizuit prognoza de inflație pentru sfârșitul anului 2024 la 4,0% de la 4,9% și anticipează o inflație de 3,4% la sfârșitul anului 2025, conform guvernatorului Mugur Isărescu.

În zona euro, inflația anuală a crescut ușor, de la 2,5% în iunie la 2,6% în iulie

Tendința de scădere a inflației va continua, dar ritmul va încetini în a doua parte a intervalului. Traiectoria inflației va fi influențată de oscilații legate de măsuri fiscale și ajustări de prețuri, cum ar fi majorări de impozite indirecte și corecții ale tarifelor.

În zona euro, inflația anuală a crescut ușor, de la 2,5% în iunie la 2,6% în iulie. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile, a rămas stabilă la 2,8%. Un alt indicator similar, care exclude prețurile la țigări și alcool, este stabil la 2,9%. Inflația de bază este importantă pentru deciziile de politică monetară ale BCE.

Institutul Național de Statistică informează că inflația anuală a urcat la 5,42% în iulie 2024, de la 4,94% în iunie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%, iar serviciile cu 8,52%.

Exit mobile version