Italia a decretat stare de urgenţă în nordul ţării, după ce mai multe regiuni au fost lovite de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani. Cele mai afectate zone sunt cele din jurul râului Pad, care reprezintă aproximativ o treime din producţia agricolă a ţării.
În România, seceta din acest an va afecta culturile de grâu, dar și pe cele de porumb, floarea-soarelui sau rapiță, spun agricultorii, iar prognozele arată că România se va confrunta cu o perioadă secetoasă în continuare.
Estimările Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România arată că vom avea până la 9 milioane de tone de grâu în acest an, poate chiar mai puțin, în condițiile în care în 2021 am avut 11,3 milioane de tone. Totuși, 2022 nu va fi un an la fel de dezastruos pentru agricultură ca 2020. Însă, chiar dacă condițiile meteo sunt ceva mai bune acum, costurile legate de activitatea în agricultură sunt mult mai mari, iar războiul din Ucraina adaugă alte dificultăți în piață. Dar jucătorii din piață subliniază că România nu e în pericol să se confrunte cu deficit de produse sau hrană.
Am discutat subiectul cu Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.
“Trebuie înțeles bine că anul 2022 este mai puțin bun agricol decât 2021, dar mai bun decât 2020. Anul-reper pentru secetă a fost 2020 când mai mult de o treime din suprafața agricolă a României a fost afectată de secetă, similar Italiei, iar acum în momentul acesta avem patru județe din Moldova, centru și o parte din Dobrogea, o parte din județele Olteniei afectate de secetă pedologică puternică sau moderată.”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români.