- În 2024, profiturile companiilor chineze cu venituri anuale peste 20 milioane RMB au scăzut cu 4,7% între ianuarie și noiembrie.
- Presiunile deflaționiste intensifică competiția pe piață și reduce prețurile produselor industrial.
- Cererea internă slabă și criza din sectorul imobiliar continuă să limiteze redresarea economică.
Profiturile companiilor din China scad pentru al treilea an consecutiv în 2024, din cauza presiunilor deflaționiste care afectează a doua cea mai mare economie din lume, potrivit Financial Times, scrie ZF.
Ce arată datele recente ale Biroului Național de Statistică (NBS)?
Datele recente ale Biroului Național de Statistică (NBS) arată că profiturile companiilor chineze cu venituri anuale de peste 20 de milioane de RMB (2,7 milioane de dolari) scad, în medie, cu 4,7% între ianuarie și noiembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Această scădere depășește declinul de 4% înregistrat în 2022, când economia Chinei a fost afectată de restricțiile pandemice.
Veniturile totale ale companiilor cresc cu doar 1,8% între ianuarie și noiembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În 2022, creșterea veniturilor a fost de 5,9% față de anul anterior.
Datele indică faptul că 25% dintre companiile cu venituri de peste 20 de milioane de RMB înregistrează pierderi în perioada ianuarie-noiembrie 2024, comparativ cu 16% în întregul an 2019, înainte de pandemie. Aceste statistici, furnizate de Biroul Național de Statistică (NBS), includ aproximativ 500.000 de companii.
„Deflaţia este principalul factor care a dus la această încetinire,” explică Laura Wang, strateg şef pentru acţiuni în China la Morgan Stanley.
Când urmează să fie publicate datele PIB-ului pentru trimestrul al patrulea în China?
Datele PIB-ului pentru trimestrul al patrulea, care urmează să fie publicate vineri, vor arăta dacă economia Chinei atinge obiectivul oficial de creștere economică de aproximativ 5% în 2024. Publicarea are loc în contextul preocupărilor legate de stagnarea economică și de scăderea încrederii consumatorilor.
Economia Chinei reflectă un caracter dual, cu exporturi puternice care susțin activitatea economică, în contrast cu cererea internă slabă. Gospodăriile rămân afectate de criza pieței imobiliare, ceea ce amplifică dificultățile economice.
Exporturile Chinei cresc cu 10,7% în decembrie 2024 față de aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor oficiale. Această performanță depășește prognoza medie a analiștilor Reuters, care estimaseră o creștere de 7,3%.
Excedentul comercial al Chinei ajunge la aproape 1 miliard de dolari la nivel global în 2024, însă acest surplus nu compensează dificultățile din industrie. Producătorii se confruntă cu un exces de ofertă, care intensifică competiția, reduce prețurile produselor și afectează negativ profiturile.
Biroul Național de Statistică raportează că prețurile de producție, care reflectă costul la care fabricile își vând produsele, scad timp de 28 de luni consecutive. Economiștii estimează că această tendință deflaționistă va continua și în 2025.