I se spune din ce în ce mai des „furtuna perfectă”. Tensiunile legate de lanţurile de aprovizionare generate de pandemie şi de invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la o pierdere de 920 de miliarde de euro la nivelul produsului intern brut în întreaga zonă euro, până în 2023, arată un raport Accenture. Adică 7,7% din PIB-ul zonei euro. Un război prelungit ar putea duce la o pierdere suplimentară pentru PIB de până la 318 miliarde de euro în 2022 şi de 602 miliarde de euro în 2023, în timp ce inflaţia în ar putea ajunge la 7,8% în 2022, înainte de a scădea în 2023.
Am discutat subiectul cu Florin Andrei, specialist în macroeconomie.
“Soluții nu sunt foarte multe. Lanțurile internaționale de aprovizionare sunt perturbate încă din perioada pandemiei. Odată ce restricțiile au fost ridicate, aceste deficiențe nu s-au corectat, iar acum cu războiul din Ucraina sunt din nou îngreunate pentru că Ucraina și Rusia, doi exportatori foarte importanți atât pe ceea ce înseamnă partea de metale și materii prime, ca să nu mai vorbim de cereale, au exporturile perturbate. Ucraina pentru că e război, Rusia pentru că are interdicții și sancțiuni impuse.
Ce pot să facă în mod proactiv statele și companiile este să caute alți parteneri de business, cum ar fi China, spre exemplu, doar că durează până stabilești noi legături de afaceri cu alte țări.”, a declarat Florin Andrei, specialist în macroeconomie.