Preţul petrolului creşte marţi, după ce UE a acceptat să reducă importurile de petrol din Rusia, alimentând îngrijorările legate de o piaţă deja tensionată din punct de vedere al ofertei, pe fondul creşterii cererii înainte de sezonul de vârf al sezonului de vară în SUA şi Europa.
Petrolul Brent pentru luna iulie, care expiră marţi, a crescut cu 1,13 dolari, atingând un nou maxim al ultimelor două luni de 122,80 dolari pe baril. Contractul pentru luna august, mai activ, a crescut cu 1,34 dolari, la 118,94 dolari, potrivit Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate se tranzacţionau la 118,25 dolari pe baril, în creştere cu 3,18 dolari faţă de închiderea de vineri.
Ambele repere au înregistrat creşteri zilnice începând de miercuri.
Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul anului 2022, rezolvând un impas cu Ungaria în ceea ce priveşte cea mai dură sancţiune a blocului împotriva Moscovei de la invazia din Ucraina de acum trei luni.
„Preţul petrolului se îndreaptă acum spre maximele din martie”, a declarat Tina Teng, analist de piaţă la CMC Markets.
Preţul petrolului a urcat în martie la cel mai ridicat nivel din 2008 şi a crescut cu peste 55% până acum în acest an.
Se aşteaptă ca cererea din China să se relanseze după relaxarea restricţiilor COVID-19.
Shanghaiul a anunţat că a pus capăt blocajului de două luni şi va permite marii majorităţi a locuitorilor din cel mai mare oraş din China să-şi părăsească locuinţele şi să-şi conducă maşinile începând de miercuri.
În ceea ce priveşte producţia, OPEC+ va respecta acordul de anul trecut la reuniunea de joi, cu o creştere modestă a producţiei în iulie cu 432.000 de barili pe zi, au declarat surse oficiale, respingând apelurile occidentale pentru o creştere mai rapidă pentru a reduce preţurile în creştere.
Membrii grupului susţin că piaţa petrolului este echilibrată şi că recentele creşteri de preţuri nu au legătură cu factorii fundamentali.