Preţul petrolului a scăzut miercuri. Ţiţeiul american a scăzut cu 46 de cenţi

Preţul petrolului a scăzut miercuri din cauza îngrijorărilor că numărul tot mai mare de cazuri de COVID-19 în China, principalul importator mondial de petrol, va perturba redresarea economică a acestei ţări, pe măsură ce îşi reduce restricţiile impuse de pandemie, scrie Reuters.

Contractele futures Brent cu livrare în februarie au scăzut cu 68 de cenţi, sau 0,8%, la 83,65 dolari pe baril, până la ora 0710 GMT. Ţiţeiul american a scăzut cu 46 de cenţi, sau 0,6%, la 79,07 dolari pe baril.

Ambele referinţe au crescut marţi până la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, pe fondul speranţelor de stimulare a cererii de carburanţi, după ce China a declarat că nu va mai cere călătorilor care intră în ţară să intre în carantină începând cu 8 ianuarie, un pas important în direcţia relaxării restricţiilor.

Dar spitalele chineze au fost supuse unei presiuni intense din cauza creşterii numărului de infecţii cu COVID-19, în condiţiile în care ţara se îndreaptă spre tratarea virusului ca fiind endemic.

Marţi, rafinăriile de petrol din SUA lucrau pentru a relua operaţiunile la o duzină de instalaţii scoase din funcţiune de vremea geroasă în mare parte din ţară, o recuperare care, în unele cazuri, se va întinde până în ianuarie.

Viscolul care a trimis temperaturile mult sub zero grade, a perturbat, de asemenea, producţia, reducând producţia de petrol şi gaze din Dakota de Nord şi Texas.

Preţurile au fost susţinute de ştirile potrivit cărora Rusia intenţionează să interzică vânzările de petrol de la 1 februarie către ţările care respectă plafonul de preţ impus de G7 la 5 decembrie, conform unui decret al preşedintelui Vladimir Putin.

În timp ce o interdicţie a Rusiei privind vânzările de petrol ar reduce oferta, acest lucru ar fi compensat de scăderea cererii din cauza unei potenţiale recesiuni economice globale anul viitor.

Exit mobile version