Piaţa de capital din România a crescut cu 7,1% în primele cinci luni ale acestui an

Dezbaterea "Cum au evoluat fondurile de actiuni cu expunere la BVB in primul trimestru, dupa OUG 114", desfasurata in Bucuresti, luni, 6 mai 2019. ALEXANDRA PANDREA/MEDIAFAX FOTO

Piaţa de capital din România a crescut cu 7,1% în primele cinci luni ale acestui an prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele atribuite acţionarilor.

La finalul şedinţei de tranzacţionare din 31 mai, BET-TR a afişat un nivel de 24.301 puncte. În acest timp, BET-NG, indicele companiilor din energie şi utilităţi, a avut o creştere de 10,7%.

Deşi creşterea înregistrată la finalul lunii mai la nivelul general al pieţei a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere, toţi indicii de la Bursa de Valori Bucureşti se aflau in teritoriu pozitiv la finalul primelor cinci luni ale anului, se arată într-un comunicat al BVB, citat de Ziarul Financiar.

Numărul investitorilor de pe piaţa locală de capital a continuat să crească şi a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori, ceea ce înseamnă o creştere de 160% realizată în ultimii cinci ani. Mai mult, cei 141.000 de investitori reprezintă un maxim istoric pentru piaţa din România.

În ceea ce priveşte lichiditatea, per ansamblu se poate constata că valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 7,5 miliarde lei, echivalentul a 1,5 miliarde euro, însă numărul este în scădere cu 24% faţă de primele cinci luni ale anului trecut, pe fondul aşteptărilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anunţate la BVB, dintre care cel mai important eveniment li reprezintă anticipata listare a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.

Listări realizate la Bursa de la Bucureşti

Valoarea totală a celor 15 listări realizate la Bursa de la Bucureşti a depăşit 1,8 miliarde euro în primele cinci luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în pieţele de capital internaţionale. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate şapte emisiuni de obligaţiuni corporative în valoare cumulată de 1,12 miliarde euro, cinci emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare de 618 milioane euro şi o emisiune de obligaţiuni municipale de 112 milioane euro, iar pe segmentul de acţiuni a avut loc o listare în valoare de un milion de euro.

Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele cinci luni, impulsionate în special de continuarea programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis, dar şi de revitalizarea segmentului de obligaţiuni corporative, scriu reprezentanţii BVB.

Privind evoluţia listărilor de acţiuni şi obligaţiuni, la nivelul BVB au fost listate 163 de instrumente financiare în ultimii cinci ani în valoare cumulată de opt miliarde de euro.

Exit mobile version