Banca Transilvania, BCR, BRD şi UniCredit Bank au primit confirmarea ratingului de la agenţia Fitch, dar perspectivele pentru anul viitor sunt negative pentru BCR şi BRD, în timp ce Banca Transilvania şi UniCredit Bank au fost evaluate cu perspective stabile.
În ceea ce priveşte Banca Transilvania, cea mai mare bancă din sistemul bancar românesc, ratingul confirmat de Fitch este de BB+, iar perspectiva este una stabilă. „Evaluările Băncii Transilvania reflectă franciza naţională puternică şi bine stabilită a băncii, poziţia solidă a capitalului susţinută de generarea de capital intern, rezistentă şi profilul de finanţare sănătos. De asemenea, ia în considerare calitatea rezonabilă a activelor băncii, susţinută de o subscriere conservatoare“, potrivit evaluării Fitch. În acelaşi timp, raportul Fitch subliniază creşterea presiunii economice în România atât de la un nivel al creşterii economice încetinit, cât şi din partea unei inflaţii mari şi a unei întăriri a politicii monetare.
”Încetinirea semnificativă a creşterii economice a României în 2023, cuplată cu inflaţia ridicată şi înăsprirea monetară, vor afecta performanţa sectorului bancar în 2023, limitând creşterea creditării şi mutând presiunea asupra cheltuielilor de operare ale băncilor. Cu toate acestea, marjele de dobândă îmbunătăţite, şomajul scăzut şi subscrierea generală rezonabilă a băncilor ar trebui să conţină majoritatea acestor riscuri. Considerăm că mediul de operare pentru bănci va fi în concordanţă cu un scor “BB+„, chiar şi în cazul unei retrogradări de o treaptă a IDR-ului suveranî, se mai arată în evaluarea Fitch.
Pentru BCR, ratingul a fost confirmat de către Fitch la BBB+, dar perspectiva anului viitor este una negativă.
„IDR-ul (evaluările implicite ale emitentului) pe termen lung şi ratingul de sprijin al acţionarilor (SSR) ale BCR sunt determinate de viziunea noastră cu privire la potenţialul sprijin din partea grupului mamă, Erste Group Bank AG (Erste, A/Stable), şi sunt plafonate de plafonul de ţară al României. Perspectiva negativă reflectă acest lucru asupra IDR-ului suveran român şi aşteptările Fitch ca plafonul ţării să se mişte în tandem cu ratingul suveran. VR-ul (ratingul de viabilitate) băncii surprinde profilul său de afaceri diversificat, poziţia solidă a capitalului, câştigurile sănătoase şi calitatea bună a activelorî, conform Fitch.
Deşi agenţia de rating subliniază presiunea economică în creştere din România, ca şi în cazul Băncii Transilvania, s-a luat în calcul probabilitatea de sprijin a BCR din partea Erste Group