Doar 3,3% mai desparte OMV Petrom (SNP) de a sparge evaluarea istorică de 32,3 miliarde de lei care stă în picioare de 17 ani, ceea ce înseamnă că cel mai probabil în 2023, poate chiar în săptămânile următoare, cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti va atinge o evaluare istorică, într-un an în care ar putea începe exploatarea în Neptun Deep şi în care a bugetat investiţii record.
În ultima lună acţiunile SNP au urcat cu 5%. Anul acesta au plus 20% pe o bursă în creştere cu 7,2%, anunţă Ziarul Financiar.
“Deşi există unii factori de incertitudine, cred că Petrom are toate şansele să atingă în acest an un nou maxim în ceea ce priveşte valoarea de piaţă. Motivul ar fi faptul că Petrom trece printr-un context pozitiv în prezent, după rezultate financiare extraordinare înregistrate de 2022 şi aşteptări de distribuire a unor dividende consistente dar şi perspective de dezvoltare pe termen mediu şi lung prin investiţiile în proiectul Neptun”, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria AM.
În prima oră a şedinţei de tranzacţionare de miercuri, 15 martie 2023, Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, are o evaluare bursieră de 31,3 miliarde de lei în contextul aprecierii preţului cu 1,3% ca urmare a continuării tendinţei pozitive de marţi. Spre comparaţie BET creşte cu 0,6%, arată datele BVB.
Maximul istoric atins de Petrom, ca evaluare bursieră, a fost de 32,3 miliarde de lei în toamna lui 2006 atunci când acţiunile se tranzacţionau la 0,63 lei pe unitate. Însă Petrom a avut de atunci încoace o majorare de capital social care s-a reflectat asupra preţului acţiunii şi de ce aceea o comparaţie corectă pentru evaluarea de acum şi cea de atunci este cea aferentă capitalizării de piaţă.
Astfel Petrom mai are nevoie de 3,3%, sau aproximativ 1 mld. lei, pentru a sparge maximul istoric atins în urmă cu 17 ani, arată calculele realizate de Ziarul Financiar. “Personal mă aştept să depăşească maximul anterior. Proiectul Neptun Deep nu este inclus în totalitate în evaluarea curentă, ar avea loc de upside”, spune un analist din piaţa de capital. “De asemenea dividendul special nu este inclus în totalitate în evaluarea curentă”
OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României.
Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile. Statul român a încasat direct din toate taxele plătite de OMV Petrom 16,5 mld. lei (3,4 mld. euro), după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din domeniul energetic. Compania a menţionat că, în total, a plătit anul trecut taxe de circa 20 mld. lei către statul român, inclusiv dividende, adică dublu faţă de profitul net.
Compania este controlată în proporţie de 52% de austriecii de la OMV. Statul român are 20,7%, iar fondurile de pensii circa 13%.