Guvernul a adoptat o nouă schemă de compensare a preţurilor la energia electrică şi gaze naturale. Dacă pentru consumatorii casnici se schimbă foarte puţine, cum ar fi limita de consum pentru compensare, pentru consumatorii industriali şi pentru piaţa de energie sunt schimbări majore.
Majoritatea companiilor nu vor mai beneficia de preţul plafonat la 1 leu/kWh, ci doar furnizorii de servicii sociale. IMM-urile şi instituţiile publice vor primi o compensarea pentru 85% din consum. Traderii de energie pot avea un profit de maxim 2%, restul va merge către stat.
Tot lanţul de energie este suprataxat, iar companiile de stat trebuie să vină cu o strategie de vânzare a energiei pe termen lung, pe o perioadă de 5 ani. ANRE a trimis un aviz negativ al legii către guvern, și a avertizat, în principal, că ordonanţa încalcă regulile europene privind comerţul cu energie şi că ar putea să scoată unii furnizori din piaţă.
Dar principalul reproș la adresa Ordonanței este apariţia „peste noapte” a modificărilor, fără consultarea pieţei.
Am discutat subiectul cu Corneliu Bodea, CEO ADREM și președinte al Centrului Român pentru Energie.
“Impactul este major și aș dori să mă refer în primul rând la impactul pe care îl produce asupra consumatorilor. O categorie foarte largă de consumatori sunt excluși din prețul plafonat, ceea ce produce un impact major în cheltuielile dumnealor, cu atât mai mult cu cât această modificare nu a fost previzibilă, consultată și probabil că nici impactul economic pe care această modificare îl va crea nu a fost analizat. Desigur că produce deja o surpriză și va produce un efect destul de puternic.”, a creat Corneliu Bodea, CEO ADREM și președinte al Centrului Român pentru Energie.