- Românii resimt un stres financiar crescut la începutul anului din cauza cheltuielilor mari post-sărbători și a necesității de a acoperi costuri suplimentare, precum utilitățile.
- O metodă eficientă de gestionare a acestui stres financiar este economisirea pe termen lung și evitarea comprimării cheltuielilor curente.
- Pentru a construi un buget eficient, românii trebuie să împară veniturile în trei categorii: nevoi, dorințe și economii, și să prioritizeze economisirea prin metode simple și automate.
- Studiu: 50% dintre români reduc cheltuielile în ianuarie.
- 37% dintre români sunt impactați emoțional de situația banilor.
- 40% dintre români apelează la economii sau credite în ianuarie.
- Tinerii sunt mai orientați către economisire și tehnologie.
„Blue Monday” este considerată „cea mai tristă zi din an” și cade în a treia luni din ianuarie. A fost introdusă în 2005 de psihologul Cliff Arnall. Se bazează pe factori precum vremea rece, datoriile de sărbători și eșecul economisirii.
Ce spune Mihail Ion, Vicepreședinte, divizia Pieței de Capital, Raiffeisen Bank pentru Aleph Business?
Ce sfaturi ai pentru construirea unui buget eficient în acest an, pentru a reduce stresul financiar care ne afectează de la începutul anului?
,,Îmi amintesc de fabulele lui La Fontaine, “Găina și Furnica”. Este important să încercăm să anticipăm viața noastră financiară și să o planificăm corespunzător. Acest lucru presupune să ne stabilim obiective financiare clare și să economisim și investim periodic pentru a le atinge. Astfel, nivelul de stres financiar se va reduce.“
Câteva sugestii simple
,,Câteva sugestii simple: putem împărți venitul în trei categorii. Prima categorie este constituită din nevoi, fără de care nu putem funcționa – cheltuieli esențiale precum alimente și utilități. A doua categorie se referă la dorințe – lucruri pe care le dorim, dar de care nu depindem pentru a funcționa, cum ar fi vacanțele. A treia categorie este economiile.”
,,Astfel, dacă reușim să acoperim nevoile esențiale și să satisfacem dorințele într-un mod echilibrat, ar trebui să avem și o parte din venit alocată economiilor. Fiecare dintre cele trei categorii ar putea fi optimizată pentru a sprijini economiile. De exemplu, putem raționaliza consumul la utilități, precum închiderea luminii când părăsim o cameră. De asemenea, putem găsi modalități de a satisface dorințele cu un buget mai mic – de exemplu, să rezervăm o vacanță cu tarife reduse, astfel încât să economisim mai mult.”
,,În plus, economiile nu ar trebui să fie considerate o activitate “reziduală”, adică să economisim doar ce rămâne după ce am plătit cheltuielile. Este mai sănătos să fim proactivi și să stabilim o sumă fixă pe care dorim să o economisim fiecare lună.”
Cheltuim doar ceea ce rămâne după ce am economisit
,,Un exemplu de succes ar fi să stabilim o plată recurentă din venituri către un cont de economii sau un fond de investiții. Dacă dorim să economisim 5% din venitul nostru lunar, stabilim această sumă înainte de a face orice alte cheltuieli, astfel încât să economisim în mod constant. Astfel, cheltuim doar ceea ce rămâne după ce am economisit.”
,,De asemenea, un alt sfat practic ar fi să folosim opțiunea de rotunjire a cheltuielilor, oferită de majoritatea băncilor. Aceasta presupune adăugarea unei sume mici la fiecare cheltuială, care este direcționată automat într-un cont de economii, ceea ce poate ajuta la economisirea fără a simți un efort semnificativ.”
Ce tipuri de stres financiar resimt românii la începutul anului?
,,Este un fenomen valabil nu doar pentru români, ci și pentru economiile mai dezvoltate. În general, situația financiară are un impact major asupra nivelului de stres pe care îl resimțim în viața de zi cu zi. Este normal să vorbim despre acest subiect în această perioadă, mai ales după sărbătorile de iarnă, care implică de obicei cheltuieli mai mari – vacanțe, facturi mai mari la utilități, etc. Există și factori suplimentari pe care psihologii ar putea să îi înțeleagă mai bine. Putem discuta mai în detaliu despre acești factori.”
,,Suntem într-una dintre perioadele anului în care trebuie să acoperim cheltuieli mai mari, iar acest lucru poate fi gestionat fie prin ajustarea bugetului actual, ceea ce ar trebui evitat, fie apelând la economii sau chiar la credit. Bugete mai mici și cheltuieli mai mari îi determină pe mulți români să adopte soluții de urgență, conform acestui studiu.”
Care sunt rezultatele studiului Raiffeisen Bank România?
În ianuarie, 50% dintre românii respondenți la un studiu Raiffeisen Bank România își reduc cheltuielile.
29% își creează un buget strict, iar 60% indică un buget lunar mai mic în această perioadă. 37% dintre respondenți consideră că situația financiară le influențează starea emoțională. În această perioadă, mai mult de jumătate dintre români (53%) devin mai precauți cu cheltuielile, în timp ce 22% sunt mai predispuși la decizii impulsive.
Stresul financiar este resimțit mai puternic în familiile cu copii. Un comportament mai responsabil apare în rândul tinerilor între 18 și 24 de ani. Aceștia încearcă să economisească mai mult în ianuarie. Segmentul 18-35 ani este mai deschis către utilizarea aplicațiilor și a instrumentelor financiare pentru gestionarea bugetului, comparativ cu alte categorii de vârstă.