Mesajul BNR după rezultatul alegerilor: Avem nevoie de stabilitate politică, de un guvern care să aibă credibilitate şi un plan coerent, trebuie să începem reducerea deficitului bugetar

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, participa la lansarea monedei de argint dedicata lui Constantin Brancusi, duminica, 28 ianuarie 2024, la Muzeul National de Arta din Timisoara. EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO

Care e mesajul BNR după rezultatul alegerilor?

România are o economie mare și are nevoie de stabilitate pentru a-și finanța activitățile. Piețele financiare sunt calme acum, dar trebuie să rămânem stabili. Isărescu urmărește atent piețele. Titlurile de stat și piața valutară sunt stabile și trebuie să menținem această stabilitate, scrie ZF.

Piețele financiare sunt în expectativă, iar condițiile financiare s-au relaxat puțin. Noul guvern trebuie să aibă un plan clar și credibil pentru consolidarea fiscală. Deficitul fiscal trebuie rezolvat rapid, dar gradual, pentru a nu afecta economia. Este important ca România să transmită investitorilor stabilitate politică și externă.

Popa subliniază că reducerea deficitului este esențială și trebuie făcută treptat. În același timp, sectorul bancar este stabil, dar are deja un portofoliu mare de titluri de stat. Dacă piețele externe nu mai susțin România, va fi greu să găsească surse alternative de finanțare. De asemenea, un guvern stabil și acceptat este necesar pentru a duce la bun sfârșit consolidarea fiscală.

România are cel mai mare nivel al datoriei publice din ultimii 20 de ani

Îi doare-n PIB de tine? România are cel mai mare nivel al datoriei publice din ultimii 20 de ani. Inflația e cea mai mare din Europa. Deficitul este mai mult decât dublu. Creșterea economică încetinește.
Numărul angajaților la stat crește, la fel și salariile bugetarilor. Asta înseamnă că statul cheltuie din ce în ce mai mult, iar colectarea nu face față. Dar politicienii promit, pe tatuajul lor, că nu vin măriri de taxe și impozite în 2025. La final de octombrie, Guvernul României prezintă public planul pentru reducerea deficitului bugetar, prin care se angajează să scadă deficitul bugetar de la 7,9% (estimat pentru 2024) până la un nivel de 2,5% din PIB în 2031.


Planul nu oferă însă claritate cu privire la modul în care se va obține această scădere în termeni reali, în practică. Cine își asumă Planul de reducere a deficitului, din moment ce cu totții promit reducerea fiscalității? Lipsă de viziune sau doar interes electoral?

Exit mobile version