- Comisia Europeană cere un nou cod fiscal pentru România.
- Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții Concordia.
- Ciolacu promite să nu majoreze taxele anul acesta, cel puțin până la alegeri.
Din 2026 vine un nou cod, fiscal. Asta pentru că România n-are de ales în fața Comisiei Europene. Însă premierul are o discuție cu mediul de business. Ce-i de făcut?
Subliniază clar, încă o dată, că anul acesta nu vor exista majorări de taxe.
Miza Guvernului României este ca oficialii de la Bruxelles să accepte planul de reducere a deficitului bugetar sub 3% pe o perioadă de 7 ani. Deși, normele Comisiei Europene impun o perioadă de patru ani pentru a reveni sub pragul de 3%.
Punctul fierbinte sunt cheltuielile, nu încasările la buget.
Digitalizarea ANAF merge mai departe, la fel și investițiile, adică susținerea proiectelor mari de investiții pe care România le va derula în 2025 și 2026, spune Ciolacu.
Ce urmează pentru mediul de business?
Ciolacu dă ca termen anul viitor, când vor avea loc consultări cu mediul de afaceri privind reforma fiscală.
”Nu vom lua nicio decizie cu privire la reforma fiscală fără consultarea mediului de afaceri și fără a oferi antreprenorilor un orizont de timp suficient până la punerea în aplicare a unor noi măsuri.”
La consultări, reprezentanții Executivului și cei ai mediului de afaceri au mai discutat despre implementarea E-Factura, E-TVA, E-Transport, a Sistemului de Garanție-Returnare, pregătirea punerii în aplicare a salariului minim european, dar și despre măsuri pentru industria turismului.
Dan Șucu, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, și Radu Burnete, director executiv al Concordia au purtat dialogul. Cer în continuare predictibilitate de la stat. Discuțiile dintre mediul de business și stat încep să prindă contur, spun ei. Nu se așteaptă la taxe majorate până la discuțiile de după alegeri între cele două părți.