- TVA nu va fi majorat pentru a proteja puterea de cumpărare și a evita creșterea inflației, scrie ZF.
- Măsurile fiscale vor fi aplicate predictibil, cel mai devreme în 2026.
- România nu este în recesiune și consumul recent este influențat de sărbători și creșteri salariale.
Premierul Marcel Ciolacu spune că nu are intenţia de a creşte TVA-ul: „Depăşim zona de tatuaje şi nu mărim TVA-ul”, spune el, după discuţia avută cu Tánczos Barna la Ministerul Finanţelor.
„Noi avem o reformă fiscală de implementat pe care şi-a asumat-o România. Nici Ciolacu, nici Tánczos Barna, nu avem (…). Ea a fost asumată în PNRR, în cererea de plată numărul 4”, spune premierul Marcel Ciolacu, după întrevederea de la Ministerul Finanţelor.
De ce nu se majorează TVA-ul?
Premierul precizează că „depăşim zona de tatuaje şi nu mărim TVA-ul. De ce nu mărim TVA-ul? Reprezint un partid social-democrat. În primul rând, efortul ar fi mutat în mod egal la toţi românii, indiferent de venituri. Efort însemnând o scădere a puterii de cumpărare. Eu acest lucru nu-l fac şi mă bucur mult că şi domnul ministru (n.r. Tánczos Barna) spune acelaşi lucru”.
Care sunt efectele asupra economiei?
Premierul spune că „după această perioadă de consum şi de creşteri salariare şi în zona bugetară, avem şi o creştere a salariului minim, am avut şi recalcularea pensiilor. Normal că a fost un consum mult mai mare şi am avut şi sărbători. A fost un consum mult mai mare în societate. În acest moment, consumul o să mai scadă. Au fost şi perioada de concedii, o să mai scadă (…)”, spune el, cu referire la inflație.
Care este impactul unei eventuale creșteri a TVA-ului?
Ciolacu mai spune că o creştere a TVA-ului cu un punct procentual ar duce automat o creştere a inflaţiei cu 0,5 puncte procentuale: „Deci lucru exclus. Deci excludem o dată pentru totdeauna o creştere a TVA-ului”. El spune că guvernul va interveni în reforma fiscală cu alte măsuri.
Cum se construiește bugetul fără creșteri de taxe?
„Construcţia bugetului pe care am făcut-o domnul ministru, cu întreaga echipă a domniei sale şi am discutat-o acum, a fost făcută fără a avea creşteri de taxe şi impozite anul acesta, decât cu acele excepţii referitoare la celebra ordonanţă trenuleţ. În rest, tot cu ce vom veni şi cu reforma fiscală va fi o perioadă predictivă, deci minimum şase luni. Deci am avea un termen de până la 1 iulie cu ce va însemna viitorul. Ştiţi foarte bine că orice măsură fiscală are un delay de un an de zile, fiindcă se raportează la anul fiscal anterior. Deci, dacă vor fi modificări, vom vorbi ca şi aplicare prin anul 2026”, adaugă premierul.
Care sunt perspectivele economice?
Ciolacu spune că „România nu a intrat în recesiune şi, părerea mea, nu va intra dacă nu se întâmplă ceva peste voinţa noastră”.