INS confirmă că PIB-ul României are o creștere de 6,5% în trimestrul 1 din 2022

INS confirmă creşterea economică din Trimestrul 1 din 2022. Consumul populaţiei a fost în T1 2022 principalul motor al creşterii PIB cu 6,5% faţă de perioada similară din 2021, urmat de cheltuielile pentru consumul final al administraţiei publice.

Astfel, consumul populaţiei s-a majorat cu 7% și a contribuit cu 4,4% la creşterea PIB. Iar cheltuiala pentru consumul final individual al administraţiei publice, al cărei volum s-a majorat cu 7,5%, a avut o contribuţie de 0,6% la creşterea PIB.

Pe categorii de resurse, cel mai puternic impact în avansul economiei, de 2,6%, l-a avut sectorul comerţului, care are o pondere de 20,5% la formarea PIB şi care a avut o majorare de 12,5% a volumului de activitate. Pe locul următor – informațiile și comunicațiile, cu o contribuţie de 1,8%. IT&C are o pondere de 7,4% la formarea PIB, iar volumul de activitate a urcat cu 23,3% în T1.

Am discutat subiectul cu Andrei Perianu, cofondator şi COO Bankata.ro

“Se confirmă cu aceste vești bune de început de an ceea ce știam încă de la începutul anului – și anume că am intrat într-un an complicat, cu un consumator care se află într-o stare bună, în contextul în care economia a arătat bine și în pandemie și, mai mult decât atât, consumatorul a ieșit bine din pandemie, cu ceva mai mulți bani în plus. Acest lucru este valabil doar pentru începutul de an. Ce vedem este că în continuare nu investim.”, a povestit Andrei Perianu, cofondator şi COO Bankata.ro

Exit mobile version