Inflație de 14,5%. Salarii mărite cu 11,4%. Rezultă putere de cumpărare redusă. Care este inflația reală?
„Adevărul despre inflaţie este că ea se află între indicele de creştere a preţurilor şi indicele preţurilor producţiei industriale. În România este, deci, între 14 şi 47%. Aşadar, inflaţia reală din România este de 20 şi ceva la sută.“, spune Steen Jakobsen, directorul de investiţii al Saxo Bank.
Cei cu venituri mici sunt, evident, mai afectați. Cei care au credite sunt în avantaj, câtă vreme inflația rămâne mai mare decât dobânda, scrie ZF. Jakobsen spune că, până în 2026, inflația nu va coborî, pentru că nu se investește destul în productivitate și producția de energie.
Am discutat subiectul cu Florin Andrei, macroeconomist.
“Inflația reală este cu siguranță peste acel 15% pe care l-am văzut în ultimul calcul pentru că inflația, așa cum este calculată de institutul de statistică, presupune un coș de bunuri de consum agregate după o anumită pondere pe care o are fiecare. Însă, dacă ne uităm pe prețurile producției industriale, acestea au crescut mult mai mult. 40-50% sunt prețuri mult mai mari față de inflația pe care o afișează INS. Și da, inflația reală acolo este, undeva în jur de 20-30% pentru că sunt produse care s-au scumpit foarte mult în ultimele luni.”, a povestit Florin Andrei, macroeconomist.