- Inflația din zona euro a scăzut în septembrie la 1,8%, sub ținta de 2% a BCE, pentru prima dată din 2021.
- Scăderea prețurilor la energie cu 6% a fost principalul factor al încetinirii inflației în septembrie.
- Investitorii se așteaptă ca BCE să anunțe a treia reducere a dobânzilor la ședința din 17 octombrie.
Inflaţia în zona euro scade în septembrie sub 2%, pentru prima dată de la mijlocul anului 2021. Crește posibilitatea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânzile luna aceasta, în condiţiile în care lupta de trei ani pentru a ţine preţurile sub control se apropie de final, scrie Mediafax.
Datele publicate marţi de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro ajunge în septembrie la 1,8%, de la 2,2% în august. Inflaţia este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, şi sub ţinta BCE de 2%. Analiştii se aşteptau luna aceasta la o inflaţie de 1,9%.
Inflaţia de bază,adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, scade la 2,7% în septembrie, de la 2,8% în august, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de 2,8%, conform datelor Eurostat.
Scăderea prețurilor la energie reduce inflația în zona euro
Încetinirea inflaţiei în zona euro se explică în principal prin faptul că preţurile la energie înregistrează o scădere de 6% în septembrie, după un declin de 3% în august. În schimb, preţurile la servicii înregistrează o creştere de 4%, după un avans de 4,1%, în timp ce preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări urcă cu 2,4%, de la 2,3%.
Investitorii se aşteaptă ca, la şedinţa de politică monetară din 17 octombrie, BCE să anunţe a treia reducere a dobânzilor.
În septembrie, BCE estima o inflaţie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 şi de 1,9% în 2026, similar proiecţiilor din iunie.