Industria construcțiilor are nevoie de investiții. Cum „salvează” banii guvernamentali firmele locale?

Companiile din construcţii vor fabrici noi și cer ajutorul statului, prin programul ConstructPlus. Proiectele pentru investiții se ridică la 2,4 mld. €, dar de la stat primesc maxim 149 de mili­oane de euro pe an.

Sunt 90 de firme din toată ţara care vor să dezvolte noi uni­tăţi de producţie de prefa­bri­cate, confecţii metalice, fasonat oţel-beton şi alte fabrici. Investițiile totale de care au nevoie se ridică la 12,3 miliarde de lei (2,4 mld. euro) şi ajutor de stat la 6,2 miliarde de lei (1,2 mld. euro). Proiectele vizează investiţii în fabrici noi în Cluj, Dâmboviţa, Dolj, GalaţI, Prahova, Constanţa, Suceava, Bacău, Bihor, CălăraşI, Mureş, Alba, Giurgiu.

Bugetul total alocat programului ConstructPlus este de 596 de milioane de euro pentru toată perioada de implementare. 

Numărul mare de proiecte propuse arată cât este de mare nevoia de fabrici de materiale de construcţii în România.

De ce?

E nevoie de modernizarea şi dezvoltarea indus­triei materialelor de construcţii locale.

România are nevoie să-și reducă dependenţa de importurile de materiale de con­struc­ţii. Proiectele care vi­zează investiţii în unităţi administrativ-teri­toriale cu mai puţin de 25.000 de locui­tori obţin punctajul maxim la criteriul locaţie.

Ce planuri au firmele de construcții locale?

Ziarul Financiar a vorbit cu trei repre­zentanţi ai firmelor care au depus proiecte în Construct Plus.

CDA RO Steel din Ilfov are în plan o fabrică de fasonat oţel-beton în Călăraşi. Acum funcționează într-un spaţiu închiriat din Ilfov. „Avem nevoie de finanţare. Dacă nu se va aproba, nu vom putea susţine această in­vestiţie“, spune Tiberiu Claudiu Maximov, proprietarul şi administratorul CDA RO Steel din Ilfov, unul dintre cei mai mari pro­­ducători de oţel fa­sonat de pe piaţa locală.

Va­loa­rea proiectului se ri­di­­că la 222 mil. lei (44,5 mil. euro), iar ajutorul de stat soli­citat este de 117 mil. lei (23 mil. euro), arată datele publice. Compania are pentru acest proiect un scor de 95 de puncte la Construct Plus.

O alta, Diotech din Galaţi, vrea să facă o fabrică de prefa­bricate în Brăila. În zonă nu există niciuna, deși cererea e în creştere.

„Esti­masem investiţia totală la 50 mil. euro într-o fabrică mare. Dacă nu primim bani în programul Construct Plus, o redimen­sio­năm şi încercăm să o facem singuri cu o investiţie mai mică.”, spune Petrică Rotaru, proprietarul Diotech.

Compania operează la nivel local cinci staţii de betoane în judeţele Brăila, Galaţi şi Tulcea. Diotech din Brăila a obţinut 95 de puncte în programul Construct Plus. E pe locul 25 în lista companiilor care au solicitat bani pentru a dezvolta o fabrică de prefabricate, pentru care a solicitat un ajutor de stat de 34 mil. euro. Investiţia totală în fabrică este estimată la 253 mil. lei (50 mil. euro), potrivit datelor publice.

O altă companie, Trutzi din Suceava, cere un ajutor de stat de 120 mil. lei (24 milioane de euro) pentru o fabrică de confecţii metalice la Suceava, o investiţie totală estimată la 413 mil. lei (83 mil. euro).

Compania fon­dată în anul 2005 a obţinut scorul maxim de 100 de puncte şi se află pe locul 12 în lista firmelor care au solicitat ajutor de stat, potrivit datelor publice.

„Vrem să facem o fabrică de construcţii metalice la Scheia (Suceava), avem nevoie de finanţare pentru acest proiect. Însă aşa cum se vede în listă sunt foarte multe proiecte depuse, ce depăşesc cu mult valoarea ajutorului de stat din program. Construcţiile au nevoie de finanţare“, spune un oficial al companiei Trutzi pentru ZF.

„Sunt foarte puţini cei care vor primi finanţare în condiţiile în care bugetul acestui program este unul limitat.”

Ce analizează Ministerul Antreprenoriatului?

Beneficiarii ConstructPlus sunt întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică.

În evaluarea proiectelor, ministerul va ţine cont de criterii precum locul realizării investiţei, tipul investiţiei, deficitul comercial pentru categoria de produse vizată, rentabilitatea cifrei de afaceri în ultimul exerciţiu financiar încheiat, valoarea capitalului social subscris şi vărsat, în cazul întreprinderilor nou-înfiinţate.

Exit mobile version