Acţiunile americane au închis joi cel mai slab trimestru din ultimii doi ani, primele trei luni din 2022 fiind definite de temerile asociate războiului ruso-ucrainean şi efectelor generate de acesta asupra ratei inflaţiei, notează agenţia de ştiri Reuters.
Deşi optimismul cu privire la un potenţial tratat de pace între cele două ţări beligerante a generat o creştere generală pe acţiuni în prima parte a săptămânii, speranţele s-au evaporat aproape imediat, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret conform căruia cumpărătorii străini de gaze vor fi nevoiţi să efectueze plăţile în ruble. În caz contrar, contractele vor fi reziliate. Mai mult, Ucraina se pregăteşte pentru o nouă serie de atacuri din partea Rusiei.
În Statele Unite, acţiunile tech au fost martorele unui selloff considerabil în primul trimestru, care s-a resimţit, de altfel, de-a lungul întregului Wall Street. Indicele Nasdaq Composite a pierdut 1.990 de miliarde de dolari în ceea ce priveşte valoarea de piaţă, cea mai slabă performanţă trimestrială din T4/2018, arată datele Dow Jones Market, citate de MarketWatch. Capitalizarea cumulată a societăţilor incluse în S&P 500 a scăzut cu 1.460 de miliarde de dolari.
Din 12 companii care au afişat cele mai slabe evoluţii trimestriale înregistrate vreodată, aproape jumătate fac parte din industria tech, numind în acest sens Meta Platforms (Facebook), PayPal şi furnizorul de servicii media şi telecom Charter Communications.
Valoarea de piaţă cumulată a celor 12 societăţi s-a depreciat cu aproape 500 de miliarde de dolari în T1/2022.
Totodată, cu declinuri de 37,8% şi 19,7%, acţiunile Netflix şi Adobe au înregistrat cele mai mari scăderi din T2/2012, respectiv T3/2011.