- BCE a tăiat capul inflaţiei, dar dobânzile ar putea creşte şi mai mult.
- Inflaţia a accelerat în august în Spania, una dintre cele mai mari economii ale uniunii monetare.
- Toate acestea arată cât de nesigur este terenul pe care BCE luptă contra inflaţiei.
Inflaţia a accelerat în august în Spania, una dintre cele mai mari economii ale uniunii monetare, din cauza preţurilor mai mari ale carburanţilor. Eforturile OPEC în frunte cu Arabia Saudită şi ale Rusiei de a scumpi petrolul au lovit la celălalt capăt al lumii, în una dintre cele mai mari economii ale zonei euro. Cel mai probabil şi invazia de turişti străini a imprimat un impuls suplimentar scumpirilor, scrie Mediafax.
Inflația ar putea continua să accelereze
Iar Spania era exemplul pozitiv de succes în lupta naţională şi pan-europeană cu preţurile. Indicatorul ajunsese la 1,9% în iunie, cu foarte puţin sub ţinta urmărită de Banca Centrală Europeană pentru întreaga zonă euro. Un rezultat invidiat de toată lumea. Unii analişti cred că inflaţia va continua să accelereze. Inflaţia a accelerat din nou, pe neaşteptate, şi în cele mai populate landuri din Germania, deşi cea mai mare economie din Europa nu reuşeşte să se îndepărteze de recesiune.
În teorie, recesiunea frânează consumul şi astfel stopează creşterile de preţuri. Analiştii sunt optimişti şi se aşteaptă ca în curând situaţia să se îmbunătăţească uşor. De cealaltă parte, consumatorii îşi pierd încet încrederea în economie. În Franţa, retailerii, cei cu care guvernul de la Paris a aranjat trimestrul prelungit antiinflaţie cu reduceri de preţuri, au trecut la avertizări.
Terenul pe care BCE luptă contra inflaţiei este nesigur
Toate acestea arată cât de nesigur este terenul pe care BCE luptă contra inflaţiei şi cât de neclar este orizontul. În acest context, şi după publicarea datelor regionale privind inflaţia din Germania, jucătorii de pe piaţa banilor (a datoriilor pe termen scurt) iau în calcul şanse de 60% ca banca centrală a zonei euro să majoreze dobânzile de politică monetară în septembrie. Procentul era de 50% în urmă cu o zi, scrie Reuters. În Germania, coşmarul inflaţionist, care reînvie trauma naţională a hiperinflaţiei din anii 1920, îi urmăreşte pe consumatori.