Guvernul elimină facilitățile fiscale: ce înseamnă pentru angajații din IT, agricultură, construcții și industria alimentară? Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociației Pensiilor Administrate Privat din România, pentru Aleph Business: Practic, acea contribuție care mergea anterior la pilonul 2 a fost reintrodusă în salariul net și acum revine acolo unde ar fi trebuit să fie încă de la început.

Guvernul României ia decizia de a elimina facilitățile fiscale oferite angajaților din domeniile IT, agricultură, construcții și industria alimentară. Această schimbare aduce o serie de implicații importante pentru angajați și economia țării.

Care ese impactul eliminării facilităților fiscale?

România vs. OECD: Care sunt diferențe în sistemele de pensii

În România, fondurile de pensii private reprezintă doar 8-9% din PIB, în timp ce în țările OECD media este de 80-90%. Activele fondurilor de pensii din România sunt de 2.000 de ori mai mici decât cele din țările dezvoltate. Această discrepanță subliniază necesitatea măsurilor pentru consolidarea sistemului de pensii private.

Ce măsuri sunt recomandate pentru îmbunătățirea sistemului?

Mihai Bobocea, continuă, pentru Aleph Business:

“Toți acești banii înseamnă undeva la 300 de milioane de lei în plus la contribuții pe lună, deci aproape 900 de milioane de euro la nivelul anului 2025. Un sfert dintre aceștia merg foarte probabil, la fel ca și până acum, la bursa de valori, investiții în acțiuni, restul în titluri de stat și alte instrumente. Sigur că orice, într-o economie bazată pe consum și condusă de consum, orice leu care este pus deoparte pentru economisire și investiții, ajută foarte mult să reducem efectele negative ale inflației și deficitelor și să creștem pe termen lung prin investiții sustenabile.

Acum, în programul de guvernare se regăsește și această majorare a contribuției la 6%, de la 4,75% cât este în prezent. Întrebarea mea e ce ar mai putea face guvernul pe viitor să creștem și mai mult acest sistem? De până la urmă, banii românilor sunt investiți long term, dar alte țări din Uniunea Europeană, alte țări din OECD, țări mai dezvoltate, au un sistem mult mai consolidat, să spunem. Sau nu neapărat mult, cât mai consolidat.

Cum facem să ajungem și noi acolo? Da, o comparație simplă arată că dacă la noi fondurile de pensii înseamnă 8-9% din PIB în prezent, în statele OECD media este de 80-90%, deci de 10 ori mai mare, iar activele fondurilor de pensii din OECD, deci banii pe care fondurile de pensii private îi administrează în economiile statelor dezvoltate OECD, sunt de 2000 de ori mai mari decât activele fondurilor de pensii din România. Acestii bani nu au fost adunați numai voluntari, au fost adunați prin facilități fiscale foarte puternice și sigur prin obligativitate. Mai bine de jumătate din țările UE și OECD au fonduri de pensii private obligatorii.

Pe lângă creșterea contribuției pe care o așteptăm încă din 2016, de când prevedea legea inițială, și e o măsură săutară în programul de guvernare al noi coaliții, faptul că au în vedere creșterea contribuției la 6%. 

O altă măsură foarte importantă ar putea fi majorarea deductibilității fiscale pentru pilonul 3. În prezent aceasta este, din păcate, uitată la 400 de euro pe an încă din 2009, perioada în care salariul mediu pe economie a crescut de aproape 5 ori salariul mediu prut, ceea ce a făcut această facilitate fiscală, o adevărată facilitate fiscală, să rămână mai degrabă imaterială.”

Exit mobile version