Guvernatorul Băncii Japoniei (BOJ), Haruhiko Kuroda, a respins luni posibilitatea abandonării politicii monetare extrem de relaxate, dar şi-a exprimat speranţa că intensificarea deficitului de forţă de muncă va determina firmele să majoreze salariile, potrivit Reuters.
Kuroda a declarat că decizia de săptămâna trecută a BOJ de a lărgi banda de toleranţă în jurul ţintei de randament a fost menită să sporească efectul politicii sale ultra-relaxantă, mai degrabă decât un prim pas spre retragerea programului său masiv de stimulare.
„Acesta nu este cu siguranţă un pas spre o ieşire. Banca va urmări să atingă ţinta de preţ într-un mod sustenabil şi stabil, însoţit de creşteri salariale, continuând relaxarea monetară sub controlul curbei de randament”, a declarat Kuroda într-un discurs rostit la o reuniune a lobby-ului de afaceri Keidanren.
El a mai spus că inflaţia medie de consum din Japonia va încetini probabil sub ţinta de 2% a BOJ în următorul an fiscal, pe măsură ce efectele creşterii costurilor de import se vor disipa.
Însă Kuroda a spus că este probabil ca creşterea salariilor să se întâmple treptat din cauza intensificării penuriei de forţă de muncă şi a schimbărilor structurale de pe piaţa japoneză a locurilor de muncă, care duc la creşterea salariilor pentru lucrătorii sezonieri şi la creşterea numărului de lucrători permanenţi.
„Se preconizează că condiţiile de pe piaţa forţei de muncă din Japonia se vor înăspri şi mai mult, iar comportamentul firmelor în ceea ce priveşte stabilirea preţurilor şi a salariilor este, de asemenea, posibil să se schimbe”, a declarat Kuroda.
„În acest sens, Japonia se apropie de un moment critic pentru a ieşi dintr-o perioadă prelungită de inflaţie scăzută şi creştere scăzută”, a mai spus el.
Forţa creşterii salariilor este considerată esenţială pentru cât de repede ar putea BOJ să-şi majoreze ţintele de control al curbei randamentului (YCC), care sunt stabilite la -0,1% pentru ratele dobânzilor pe termen scurt şi la aproximativ 0% pentru randamentul obligaţiunilor pe 10 ani.
BOJ a şocat pieţele săptămâna trecută cu o lărgire surprinzătoare a benzii din jurul ţintei sale de randament pe 10 ani. Kuroda a descris această mişcare, care permite o creştere mai mare a ratelor pe termen lung, ca fiind menită să atenueze o parte din costurile stimulentelor prelungite, mai degrabă decât un preludiu la o normalizare completă a politicii.
Cu toate acestea, în condiţiile în care inflaţia a depăşit ţinta de 2%, pieţele sunt animate de speculaţii potrivit cărora BOJ va majora ţintele de randament atunci când mandatul guvernatorului dovistic Kuroda se va încheia în aprilie anul viitor.
În timp ce tot mai multe companii încep să majoreze preţurile pentru a transfera costurile mai mari către gospodării, BOJ trebuie să analizeze dacă astfel de schimbări în comportamentul de stabilire a preţurilor corporative se vor impune ca o nouă normă în Japonia, a declarat Kuroda.
Rezultatul negocierilor salariale din primăvara anului viitor dintre marile companii şi sindicate va fi, de asemenea, esenţial pentru perspectivele de creştere a salariilor, a spus el.
În cadrul aceleiaşi reuniuni, premierul Fumio Kishida a cerut ajutorul liderilor de afaceri pentru a obţine o creştere a salariilor suficient de mare pentru a compensa gospodăriile pentru creşterea costului vieţii.
Inflaţia de bază a preţurilor de consum din Japonia a atins un nou maxim al ultimelor patru decenii, de 3,7%, în noiembrie, deoarece companiile au continuat să transfere costurile în creştere către gospodării, semn că majorarea preţurilor se extinde.
Însă salariile abia au crescut pentru lucrătorii permanenţi,