Ţările europene caută cu disperare modalităţi de a-şi reduce consumul de energie şi a-şi umple rezervele de gaze ca reacţie la diminuarea livrărilor de gaze ruseşti şi ca pregătire pentru o posibilă întrerupere totală.
Germania, cea mai mare economie europeană, ca una dintre ţările cele mai dependente de gazele ruseşti, conduce în aceste eforturi cu o campanie naţională de economisire a gazelor, deşi experţii în energie spun că sunt necesare măsuri suplimentare pentru obţinerea securităţii energetice, scrie Reuters.
Augsburg se numără printre numeroasele oraşe din Germania care au lansat o serie de măsuri de economisire a energiei de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Oraşul a scăzut temperaturile din piscinele publice şi verifică ce semafoare poate opri. Asemeni altor oraşe, acesta vrea să limiteze încălzirea din clădirile publice.
Ministerul german al economiei încearcă să umple rezervele de gaze înainte de sosirea iernii. Guvernul ţării a reactivat centralele pe cărbune şi intenţionează să lanseze un model de licitare a gazelor pentru încurajarea consumatorilor industriali să economisească gaze. Ministerul economiei a lansat de asemenea o campanie luna trecută îndemnânu-i pe cetăţeni să facă duşuri mai scurte, să-şi crească temperatura frigiderelor cu 1 grad şi să-şi izoleze locuinţele mai bine.
De asemenea, proprietarilor de locuinţe nu li se va permite să-şi încălzească piscinele private cu gaze în această iarnă.
Ministrul german al economiei Robert Habeck a făcut de asemenea apel la oameni să lucreze de acasă.
Planul de urgenţă al Germaniei prioritizează gazele pentru gospodării şi instituţii vitale, în timp ce industria ar fi prima care s-ar confrunta cu măsuri de raţionalizare. Totuşi, în întreaga Germanie, cetăţenii îngrijoraţi îşi fac rezerve de lemne pentru foc sau cumpără calorifere.
În Franţa, a doua economie ca mărime a Europei, guvernul îşi intensifică apelurile de economisire a energiei în contextul scumpirilor dramatice şi războiului din Ucraina, relatează Bloomberg.
Agnes Pannier-Runacher, ministru pentru tranziţia energetică, a declarat că măsurile includ interzicerea reclamelor luminoase pe perioada nopţii, exceptând gările şi aeroporturile, şi interzicerea magazinelor de a-şi ţine uşile deschise când sunt pornite aerul condiţionat sau încălzirea. Companiile îşi vor putea reduce în acest fel facturile la energie cu 20%,k a suţinut aceasta.
Guvernul ia de asemenea în considerare subvenţii suplimentare la carburanţi. Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat de asemenea companiile, cetăţenii şi administraţiile locale să elaboreze planuri de urgenţă în vară pentru evitarea unei ierni dificile. Pannier-Runacher a îndemnat la rândul su companiile să promoveze viteze mai reduse pe drumuri.
Aceasta a anunţat că urmează să fie anunţate măsuri de deblocare a unei producţii de 10 GW energie fotovoltaică şi eoliană, cât şi biogaz.
În Portugalia, ministrul mediului Duarte Cordeiro a promis o creştere majoră a producţiei de energie regenerabilă, autorizaţii noi pentru apa reciclată şi o evaluare strategică a proiectelor menite să consolideze fluxul râului Tagus, potrivit Euractiv.