- Guvernul continuă să impună măsuri fiscale care afectează mediul privat, iar antreprenorii trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a face față noilor provocări.
- Antreprenorii adevărați caută soluții și se adaptează în orice condiții economice și refuză să se plângă de guvern și asumându-și provocările într-un context dificil.
- Schimbările impuse de guvern, cum ar fi taxele suplimentare pe construcții și impozitele pentru micro-întreprinderi, au un impact negativ asupra micilor antreprenori.
Antreprenorii care credeau că statul va ţine cont de ceea ce vrea mediul privat, în situaţia în care deficitul bugetar a atins un nou record, probabil s-au îmbătat cu apă rece, atât de Crăciun, cât şi de Revelion.
Şi „beţia” continuă. Ne-am trezit în 2025 cu alte modificări fiscale care pun oamenii de afaceri în gardă şi îi obligă să ia măsuri suplimentare pentru a rezista ispitei guvernului de a suge banii mediului privat sub orice formă. Dar, capul sus! Nu avem voie să ne văităm şi să dăm bir cu fugiţii, chiar dacă va fi un pic mai greu sau foarte greu.
Cum se adaptează mediul de business în 2025?
Antreprenorii adevăraţi caută soluţii şi mărşăluiesc în orice condiţii de război economic, inclusiv cu acelaşi premier şi cu acelaşi preşedinte, care ne-au arătat ce pot din punct de vedere economic şi politic.
Să stai să te plângi că guvernul nu şi-a ţinut promisiunile e pierdere de timp şi de energie. Mai bine ne asumăm statutul de antreprenori sau angajaţi în mediul privat şi supravieţuim sau facem performanţă în orice condiţii. Oare nu asta aşteaptă şi guvernanţii de la noi?
Critici la adresa guvernului și schimbările fiscale nepopulare
„Apa, aerul şi fraierul” nu se termină niciodată, pare deviza partidelor „reformate”, care şi-au „învăţat lecţia” în urma prăbuşirii la ultimele alegeri, scrie Dragoş Dragoteanu.
Ce spune Gabriel Biriș, avocat în business, partener la Biriș Goran și fondator al The Tax Institute pentru Aleph Business?
Provocările fiscale și impactul lor asupra businessului
,,România este o piesă așa mică în dominoul ăsta economic mondial. Deşi lucrurile care s-au întâmplat în ultima perioadă sunt extrem de îngrijorătoare, n-a fost parcă niciodată mai bine. Au fost perioade în care a fost mai linişte.
Toţi spunem că avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate, iar guvernul spune da, da, da. Noi toţi spunem „haideţi să ne consultăm, să nu mai faceţi prostii”, dar tot fac ce ştiu ei.
Suntem români, ne-am obişnuit, ne-am adaptat. Cred că ne-ar fi mult mai bine fără guvern.”
Taxele și impozitele sunt un subiect controversat
,,Anul trecut, în ordonanţa trenuleț, s-au revenit, au re-eşapat, în forma iniţială, care a fost şi cea mai dură, şi în acelaşi timp inaplicabilă, impozitul pe construcţii, celebra taxă pe stâlp. La vremea respectivă am insistat să nu-i spunem taxă pe stâlp, pentru că o ducem în derizoriu. I-am zis impozit pe investiţii, pentru că afectează tot ce înseamnă infrastructura unei companii, alta decât clădirile pentru care plătesc impozit.
Culmea e că au repetat greşelile pe care le corectasem în 2014, lăsând în sfera de aplicare a impozitului pe construcţii agricultura, adică tot ce înseamnă îmbunătăţiri funciare făcute de fermieri, staţii de pompare, canale de irigaţii, sere, solarii, platforme betonate la bazele de mecanizare, garduri.”
Schimbările fiscale care afectează micii antreprenori
,,Cum să vii pe 30 decembrie să spui că plafonul la micro-întreprinderi se reduce la 250.000 de la 500.000, dar nu se reduce la 250.000 începând cu anul 2025, ci se verifică condiţia de 250.000 la 31 decembrie 2024?
Păi orice om îşi face şi el nişte planuri. Se bazează pe ceva. În momentul în care tu îi schimbi peste noapte planurile, e lipsă de respect faţă de cetăţean. Iar lipsa asta de respect a politicienilor faţă de cetăţeni s-a văzut, din păcate, la sfârşitul primăverii, începutul verii, când am început să atrag atenţia direct conducerii uneia din partidele mari, PNL-ul, că domnul ministru de finanţe alienează electoratul tradiţional prin toate nebuniile de roie-factura, roie-transport.”
,,Vedeți cum toate serviciile din România trebuie să plătească impozite suplimentare.
Toate, și ele mici. Deci vorbim aici de mici antreprenori. Nu vorbim de vreo multinacională care importă mașini și poate să ducă costurile în preț. Vorbim de un serviciu de la colț de stradă, pentru că nu mai există prag de 50 de milioane de anul acesta la impozitul suplimentar pentru petrol și gaze. Căci, nu, te duci la service să faci revizia sau să schimbi uleiul. Service-ul îți vinde ulei.”