Felix Crișan, cofondator, Netopia Payments pentru Aleph Business: Trump se retrage din Acordul de la Paris și declară stare de urgență în sectorul energetic, ceea ce ar putea beneficia și România prin scăderea prețurilor energiei la nivel global

Donald Trump preia puterea la Casa Albă. Își asumă responsabilităţi mari. Printre ele, înjumătăţirea facturilor la energie şi carburanţi pentru americanul de rând. Pentru a putea face aceasta, va accelera şi crește sectorul energiei, inclusiv prin majorarea producţiei de gaze şi a exporturilor de gaze naturale lichefiate. Uniunea Europeană, unde cele mai multe state încearcă să renunţe complet la energia rusească, ar fi principalul beneficiar. În UE, teama cea mai mare este că Trump va porni un război tarifar împotriva importurilor industriale pentru a-i proteja pe producătorii americani, că va încerca să divizeze Europa și va trata separat cu statele de interes în loc de Uniune ca întreg. 

UE, spun unii, nu este pregătită pentru astfel de presiuni deoarece se confruntă cu o criză acută de leadership. Însă Donald Trump are prieteni în Europa, mai ales în Europa de Est. Preşedintele Ungariei Viktor Orban este încrezător că al doilea mandat al lui Trump înseamnă începutul unei noi „epoci fantastice, de aur“, pentru relaţiile ungaro-americane. 
În Polonia, preşedintele spune că „nu am îndoieli legate de relaţiile bune pe care le am cu Donald Trump“.
Iar premierul polonez Donald Tusk a încercat să construiască  o punte către noul preşedinte american care presupune cheltuieli mai mari cu apărarea şi investiţii.

Ce spune Felix Crișan, cofondator, Netopia Payments pentru Aleph Business?

Cum arata economia globala sub o noua administratie Trump, ce are de facut UE în acest sens, tot vorbim ca Trump va porni un razboi tarifar impotrivta importurilor industriale, ca va diviza Europa, unde de incadreaza Romania aici?

,,Dacă privim sectorul energetic, un aspect important este că Trump a semnat deja retragerea din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, acțiune pe care a întreprins-o și în 2017, la începutul primului său mandat. La revenirea sa, Biden a semnat, cred la începutul anului sau foarte recent, angajamente care vor reduce emisiile cu 61% până la 66%. Astfel, Trump înțelege că, în contextul actual, este necesar un control extern asupra producției de energie și, de aceea, a decis să se retragă din acord și a declarat stare de urgență în sectorul energetic. Aceasta înseamnă că permisele și acordurile necesare pentru construirea de facilități legate de producția și transportul energiei vor fi mult simplificate.”

,,Acest lucru, desigur, va beneficia România, deoarece o producție mai mare de energie ar putea duce la scăderea prețurilor energiei pe plan global, cu condiția ca ceilalți producători să mențină producția la același nivel. Dacă privim modul în care operează OPEC, nu este explicit pentru ei să aibă păreri diferite și să acționeze asupra producției lor, dar, cu ceea ce știm acum, producția de energie ar trebui să crească și va beneficia întreaga Europă, inclusiv România.”

Cu ce afirmații vine Trump?

,,Printre altele, Trump a semnat recent ordine executive, care sunt un fel de ordine de urgență. Acestea sunt desfășurate la granița dintre Mexic și Statele Unite, cu trupe federale sau probabil Garda Națională, pentru a opri imigrarea. În ceea ce privește imigrarea, el a spus că vrea să abolească, și nu îmi este încă clar dacă a semnat sau nu acest ordin executive de a elimina dreptul de cetățenie prin naștere.”

,,Asta înseamnă că oricine se naște în Statele Unite primește automat cetățenia, iar acest lucru a creat un segment mare de turism al nașterii, prin care cetățeni din diverse țări veneau doar pentru a-și naște copiii acolo, pentru a obține cetățenia automat. Un lucru interesant care a devenit oficial acum este Departamentul de Eficiență a Guvernului, care are deja o bază legală pentru existență și, așa cum am văzut, sindicatul angajaților guvernamentali a dat deja în judecată acest departament. Nu sunt sigur ce sper, dar adevărul este că nu îi place foarte mult faptul că acest departament există.”

Trump nu a spus nimic despre piața crypto

,,În Congres, au fost introduse, cel puțin o inițiativă, dacă nu două sau trei, care impun sau dezvoltă această Rezervă Strategică de Bitcoin, un termen pentru această Rezervă Strategică de Bitcoin. Și aici fac o paranteză. Citeam zilele trecute că din cele aproximativ 200.000 de Bitcoin pe care guvernul Statelor Unite le deține, aproximativ jumătate provin din hack-ul de la Bitfinex. Și, practic, a existat o dilemă dacă guvernul va restitui Bitcoin-urile proprietarului de drept, care ar fi Bitfinex, sau le va păstra. Din ce am citit, opiniile celor implicați în sistemul legislativ spun că este foarte probabil ca ele să fie restituite proprietarului, ceea ce înseamnă că deținerea guvernului va scădea probabil la jumătate. Dacă îmi amintesc corect, cred că 90.000 sau 100.000 de Bitcoin au fost hack-uite în 2017 din Bitfinex.”

,,Piața este clar optimistă și este evident cât de limpede poate fi cu informațiile de afaceri externe. Mi se pare că orice inițiativă care va fi anunțată pe această temă va duce la creșterea prețului pieței și, mai ales, la creșterea prețului Bitcoin, pentru că s-a discutat mult în ultima perioadă despre această rezervă strategică de Bitcoin. Și un lucru interesant pe care l-am văzut recent, pe valul monedelor memecoin, cum ar fi Melania și Trump, Mark Cuban a venit cu o propunere prin care a spus că ar vrea să lanseze un memecoin cu aceleași parametri ca memecoin-ul lui Trump, doar că deținătorul, sau cel care face vânzarea, ar fi Departamentul Trezoreriei, pentru a utiliza acea monedă memecoin pentru a plăti o parte din datoria federală a Statelor Unite, ceea ce ar putea fi o idee bună.”

,,Important de subliniat este că am văzut în ultimele 2-3 zile tot mai multe inițiative care se referă la această rezervă strategică de Bitcoin și spun că dacă punem niște bani acolo din când în când, este posibil să putem plăti toată datoria federală, care este de 35.000 miliarde, probabil în următorii 10-20 de ani, cu ce se adună acolo, ceea ce este recunoscut ca un obiectiv bun.”

Exit mobile version