- FED majorează dobânda de referință cu 0,25%, până la 4,75% – 5%
- FED aplică cel mai rapid ritm de majorări de după 1980
- Este a noua majorare consecutivă a dobânzii de referință
FED se concentrează în continuare pe inflație. A noua majorare a dobânzii de referință: plus 0,25%. Pragul atins: 4,75 – 5%. Pot suporta băncile dobânzi și mai mari? Da. Sistemul bancar e stabil și rezilient, spune Jerome Powell.
Urmează noi majorări de dobândă? Da. E nevoie de o politică monetară fermă pentru a reduce inflația la 2% în timp, anunță președintele FED.
Cum reacționează investitorii de pe Wall Street? Cu sell. Principalii indici intră pe roșu după decizia FED.
Ce urmează? Am discutat subiectul cu Valentin Dragu, fondator, Grow Your Wealth.
“Eu aș putea să dau o explicație dar n-aș putea să spun ce se întâmplă pe termen scurt, iar dacă cineva vine și vă spune că asta se va întâmpla pe termen scurt, cu siguranță nu știe nimic despre piețele de capital. Ce s-a întâmplat aseară pe final de ședință? În ultima oră, în timp ce Jerome Powell spunea că toate – atenție – toate depozitele sunt garantate și sunt acoperite, iar clienții, că sunt persoane fizice sau companii, nu trebuie să-și facă probleme, în același moment, Janet Yellen, care este Secretarul Trezoreriei Americane, spunea în conferință, acolo unde era întrebată, faptul că nu toate depozitele sunt garantate și că a fost o excepție ceea ce s-a întâmplat la Silicon Valley și la Signature Bank, iar acum se întâmplă la First Republic.”, a spus Valentin Dragu, fondator, Grow Your Wealth.
Powell spune ca sistemul bancar e safe and sound. Dar: Un studiu publicat de patru economiști americani pe 13 martie arată că 186 de bănci sunt în pericol de faliment. O investigație New York Times arată că FED a averizat SVB de acum un an în legatură cu riscurile financiare. Conducerea băncii n-a luat nicio măsură.
Am continuat discuția cu Valentin Dragu, fondator, Grow Your Wealth.
“Nu are o tensiune sectorul bancar din America pentru că este susținut, dar dacă ne uităm la ceea ce avem în balance sheet-ul acestor bănci – ce avem? Pentru că nu știu dacă ați remarcat, Jerome Powell a spus că e totul safe, nu este niciun fel de problemă, FED știe ce se întâmplă și a anunțat Silicon Valley Bank. Păi aseară, la întrebarea adresată de unul dintre jurnaliștii acreditați în legătură cu președintele FED San Francisco, dacă avea la cunoștință ceea ce se întâmpla la Silicon Valley Bank, a spus că “Nu știm, analizăm și voi reveni cu un răspuns”. Nu poți să spui așa ceva când tu ești președintele FED și ar trebui să știi tot ceea ce se întâmplă în sistemul financiar pe care îl supervizezi așa, de undeva mai de sus.
Eu vin și spun așa: se știa de această problemă, se știe de faptul că băncile au un balance sheet obligațiuni, bond-uri emise de Trezoreria Americană la randamente foarte mici încă din perioada 2020-2021. Aceste bănci, dacă au nevoie de cash trebuie să arunce în piață aceste obligațiuni și trebuie să le vândă la un discount.”, a spus Valentin Dragu, fondator, Grow Your Wealth.