Rezerva Federală a aprobat încă o majorare a ratei dobânzii cu un sfert de punct procentual, dar a semnalat că turbulenţele din sistemul bancar ar putea pune capăt campaniei de creştere a ratelor mai devreme decât părea probabil acum două săptămâni, scrie WSJ.
Decizia de miercuri a marcat cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii Fed, menită să combată inflaţia din ultimul an. Aceasta va aduce rata de referinţă a fondurilor federale la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2007.
În declaraţia de politică monetară de după şedinţă, oficialii au lăsat să se înţeleagă că s-ar putea să nu mai crească ratele dobânzilor în curând. “Comitetul anticipează că ar putea fi adecvată o anumită fermitate suplimentară a politicii”, se arată în declaraţie. Oficialii au renunţat la o frază folosită în cele opt declaraţii anterioare, care spunea că comitetul anticipează că vor fi adecvate “creşteri continue” ale ratelor.
În declaraţia de politică monetară s-a spus că este prea devreme pentru a spune cât de mult va încetini economia din cauza stresului bancar recent. “Sistemul bancar american este solid şi rezistent”, se arată în declaraţie. “Evoluţiile recente sunt susceptibile să ducă la înăsprirea condiţiilor de creditare pentru gospodării şi întreprinderi şi să influenţeze activitatea economică, angajările şi inflaţia. Amploarea acestor efecte este incertă”.
Toţi cei 11 votanţi din Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă (Federal Open Market Committee), care stabileşte rata de dobândă, au fost de acord cu această decizie.
Noile proiecţii au arătat că 17 din cei 18 oficiali care au participat la şedinţă se aşteaptă ca rata fondurilor federale să crească la cel puţin 5,1% până la sfârşitul anului, ceea ce implică încă o creştere de un sfert de punct. Proiecţiile trimestriale au fost puţin schimbate faţă de ultimul set de materiale publicat în decembrie.
Oficialii Fed au recunoscut uneori, în ultimul an, riscul de a fi nevoiţi să lupte simultan cu două probleme – instabilitatea financiară şi inflaţia. Mai mulţi au declarat că vor folosi instrumente de împrumut de urgenţă, în genul celor prezentate luna aceasta, pentru a stabiliza pieţele de credit, astfel încât să poată continua să majoreze ratele dobânzilor sau să menţină ratele la niveluri mai ridicate pentru a combate inflaţia.